Populaarne Juhan Liivi aineline teatrikombo tuleb taas

5. mai 2023 Juhan Liivi muuseum - Kommenteeri artiklit
Juhan Liivi osatäitja Karl Edgar Tammi pärast etendust. Foto: Mari Niitra

Juba teist hooaega pakub Liivi Muuseum Juhan Liivi ainelist haridusprogrammi koos teatrietendusega „Ma tahaksin olla kui lill …“. Juhan Liivi kodutalu rehe all toimuv programm sobib põhikooli lõpuklasside ja gümnaasiumiastme noortele.

Etenduse juhatab sisse giidituur, mis annab vajalikud pidepunktid Juhan Liivi elu ja loomingu kohta. Luuletaja kodukohas viibimine aitab luua vahetu kontakti, teda mõista ja mõtestada.

Kalev Kudu loodud autorilavastuses alustab Juhan Liiv rännakut Tartu-Valga rongis, kuid jõuab välja jaapani zenbudistlikku kloostrisse. Lavastus põhineb suuresti Liivi luulel, on põimitud luuletaja elulooliste seikadega ning ka publik saab võimaluse kaasa rääkida. Tulemuseks on vahetu kokkupuude Liivi meeleseisunditega.

Lavastuse toob välja nullteater, muusikaliselt on kujundanud Kalev Kudu, Karl Edgar Tammi ja Kiwa, Liivi ja iseennast mängib Karl Edgar Tammi.

Teatrielamusele järgnevas aruteluringis saab publik võimaluse tõlgendada luuletaja loomingut tema ajastus, tänapäevas ja eesti kultuurist veelgi laiemas kontekstis. Kõige lõpus avaneb noortel võimalus iseenda meeleolusid haiku vormis väljendada. Sellisel moel võib sündida tõelisi pärle:

pääsuke vaatab

rongi lahkumas jaamast

kõik plaksutavad

Kalev Kudu (1961) on vabakutseline lavastaja, kes on eri teatrites Eestis ja välismaal välja toonud ligi 70 lavastust, osalenud üle 30 teatrifestivalil Euroopas, Põhja-Aafrikas ja Ameerikas, kus võitnud ka mitmeid auhindu.

Orientalist Märt Läänemets kirjutab: „Kudu poleks Kudu, kui ta ei oleks Juhan Liivi ja zen-budismi lõpuks kokku viinud. Ja mitte pelgalt vormilisi ja kujundlikke analoogiaid otsides ja esitades, vaid Liivi otse hingepõhjast tulevat kannatust ja lunastuse ehk vabanemise otsinguid, mis tema loomingut ju eranditult kannavad, budismi võtmega avades.“

Etendused toimuvad Liivi muuseumis 2023. a mais, juunis ja septembris ettetellimisel. Programm kestab kaks tundi. 

Täpsem info meilitsi info@muusa.ee või telefonil 514 4851.

Programmi hind ühele õpilasele on 18 eurot, grupi saatjale tasuta.

tuleb Juhani

järel mesilasi ehk

palju põlvi veel


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!