President tunnustas kolme noort teadlast 

25. mai 2023 Õpetajate Leht - Kommenteeri artiklit
Kaspar Tootsi, Kuno Kasak ja Dmytro Fishman koos president Alar Karisega. Foto: Raigo Pajula / Vabariigi Presidendi Kantselei

President Alar Karis andis 23. mail üle preemiad noortele teadlastele. 

Noore teadlase preemia laureaat, Tartu Ülikooli Kliinikumi ortopeedia arst-õppejõud Kaspar Tootsi uurib uuenduslikke lahendusi ortopeedilistele haigustele, eeskätt osteoartroosile. Lisaks tuvastamisele, et osteoartroos ei kahjusta ainult liigest, vaid kogu organismi süsteemselt, uurib Tootsi liigeste asendamise mõju kogu organismile.

Noore keskkonnateadlase preemia laureaat, Tartu Ülikooli keskkonnatehnoloogia kaasprofessor Kuno Kasak keskendub oma teadustöös taastatud märgaladel toimuvatele süsinikuringe protsessidele. Ta on näidanud, et turbakaevandamisega rikutud jääksoode taastamiseks sobivad suurepäraselt nn süsinikufarmid, millel on väga kõrge süsihappegaasi sidumise võime. 

Noore IT-teadlase preemia laureaat, Tartu Ülikooli tehisintellekti lektor Dmytro Fishman keskendub biomeditsiinilisi pildiandmeid analüüsivate tehisintellektimudelite treenimisele. Ta on asutanud ka idufirma Better Medicine, mis tegeleb üldotstarbelise meditsiinilise tehisintellekti arendamisega.

President Alar Karis ütles preemiaid üle andes, et laureaate ühendab uuenduslike võtete ja lähenemiste kasutamine oma valdkonnas. „Selle kõige tulemused on ühiskonnas käega katsutavad: nutikam meditsiin ja puhtam keskkond,“ sõnas riigipea. 

President Karise sõnul ei tehta teadust preemiate pärast, kuid iga tunnustust saab võtta märgina, et valitud suund on õige ning teadustöö ühiskonnale väärtuslik. Ta avaldas lootust, et tänaste laureaatide eeskuju inspireerib teisi noori valima teaduse teed ja näitab kogu ühiskonnale, miks vajab Eesti oma tippteadust.

Preemiate suurus on 5000 eurot ja need on mõeldud kuni 35-aastastele teadlastele, kes teevad uurimistööd Eesti või välisriigi teadusasutuse või ülikooli juures. 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!