Tagurpidi suvetuur Voronjasse!

5. mai 2023 Raul Oreškin Voronja galerist - Kommenteeri artiklit
Sibulateel asuval Voronja galeriil täitub tänavu kümme aastat. Foto: Ahto Sooaru

Kui kümme aastat tagasi Varnja külas Voronja galerii avati, oli tegu eksperimendiga. Eks ikka oli lootus, et galerii jääb püsima, aga sama hästi oleks võinud sellest kujuneda vaid ühe suve projekt – oli see ju aeg, mil Tartus rahanappuse tõttu kaks galeriid suleti. Uue galerii avamine suurlinnast eemal, kaugel külas, kus senini pole pangaautomaati, oli ilmselt suurim risk, mis ette võeti. Aga usk ideesse ning soov kunstnikke aidata tiivustas ning tänavu täitub Sibulateel asuval galeriil juba kümme aastat. 

Selle aja jooksul on Varnja külas oma uksed avanud Mesi Tare kodumajutus, mis aasta-aastalt aina rohkematele aastaringset majutust ja paadirenti pakub, pop-up-restoran Lendav Laev, kus on avatud kohalikul toorainel põhinev köök ning vaatamiseks on väljas näitused. Mõni aasta tagasi avanes Samovarimaja, kus on eksponeeritud eriilmeline samovaride kollektsioon. Kuna Voronja galerii, Lendav Laev ja Samovarimaja asuvad lähestikku, hargnedes Kesk ja Järve ristmikul kolme suunda, kutsutakse kohalike seas ristumisteed naljatlemisi Varnja äriristmikuks. 

Sellest äriristmikust on Peipsi sõna otseses mõttes kiviviske kaugusel. Tänava otsas asuv paadikanal tehti kogukonna toel mõni aasta tagasi korda, et külaelanikel oleks hea lähedal ujumas käia. Ka külalised saavad nüüd paremini järvevaateid nautida, seda enam, et kanali kaldale on kogukonna algatusel paigaldatud ka pingid. 

Voronja kümnes hooaeg algab 18. juunil ning tuleb juubelile kohaselt peo- ja festivalihõnguline. Hooaega kureerib kunstirühmituse Ajuokse algataja ja eestvedaja Stina Leek ning näitus kannab pealkirja „Ajuokse tagurpidi suvetuur“. Voronja kümnes hooaeg teeb omamoodi kummarduse esimesele, kus kunstnik Kiwa esitles galeriis raamist väljunud punkkunsti. Tänavu võtavad galerii üle taas mässumeelsed ja noored kunstnikud, kel on oma arusaam sellest, milliseks kunstiskeene tulevikus kujunema peab. 

Sõna „tagurpidi“ tähendab aga, et kunstnikud ei sõida mööda Eestit ringi, vaid inimesed tuuritavad Voronjasse. Ja tuur Voronjasse tähendab võimalust tutvuda terve Sibulatee piirkonna ning siinsete vahvate inimeste ja nende ettevõtmistega. 

Mis siis muud kui tere tulemast õnnesummerlikule suvetuurile!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!