Teater REKY tõi lavale menuka Pipi Pikksuka loo

5. mai 2023 Reky - Kommenteeri artiklit

Viljandi laste- ja noorteteater REKY tähistab sel aastal 40. aasta juubeli hooaega.

Teatri sünnipäeval, 19. aprillil esietendus suurlavastusena menutükk „Pipi Pikksukk“. See Astrid Lindgreni suurepärane lugu tegi meie teatri aastatel 1990–1992 Eestimaal tuntuks ja oli mängukavas ka 2016. aastal.

Lavastaja Kadri Paldra ütleb, et tal on alati olnud unistus tuua lavale Pipi, keda mängib täpselt õiges vanuses näitleja. Nüüd see õnnestuski. Pipi osatäitja Krete Paldra sai just esietenduse päeval üheksa-aastaseks. Tüdruk ise kinnitab, et see on seni tema parim ja põnevaim roll üldse ja ta ootab väga iga järgmist etendust. Annikat ja Tommyt kehastavad Mirjam Puskarenko ja Allar Arula on laval siirad ja mängulusti täis, kuid oskavad esile tuua ka õrnemaid noote. Ükskõik kui hästi täiskasvanu last mängida ei püüa, laps mõjub lapse rollis tuhandeid kordi ehedamalt, usub Kadri Paldra.

Lindgreni lugu ise on teadagi võrratu. Kohe alguses kohtub publik äsja oma koju Segasumma suvilasse jõudnud Pipiga, kes koos Härra Nilssoniga ootab trepil oma isa. Tommy ja Annika suureks rõõmuks on uus naabritüdruk põnev ja teistmoodi mõtlev plika, kes elab koos oma hobuse ja isevärki ahvikese Härra Nilssoniga. Pipi on julge ega lase endale midagi peale suruda. Ta näitab, et asju saab ka teistmoodi teha ning tarkust võib koguda kõikjalt.

Näeme selles loos ka teistsugust Pipit, last, kes ootab oma isa. See lugu tuletab meile, täiskasvanutele, meelde, et kunagi ei tohi unustada last enda sees ning peaksime oma lapsi rohkem usaldama.

Laval mängivad ja lustivad Krete Paldra, Allar Arula, Mirjam Puskarenko või Gertu Pikkor ja Tauno Paulus, Artjom Jaskevits, Nora Mia Pai, Karmen Sikk, Kadri Paldra jpt.

Kevadringreisi mitu etendust on juba välja müüdud, aga Pipit saab näha seiklemas ka suvel ja sügisel.

Suvel saab publiku tungival soovil vabaõhulavadel näha ka eelmise suve menulavastust „Siis kui leib magusaks muutub“. See lugu viib vaatajad 1869. aastasse ühes Lõuna-Eesti talus, tegevus toimub jaanilaupäeval. Just on peetud maha Eesti esimene laulupidu, millest levib uudis üle maa. Tööd talus aga tahavad tegemist ja mängud mängimist.

Seda lugu saavad koolid ja lasteaiad endale ka külla kutsuda.

Mängukava

Astrid Lindgren „Pipi Pikksukk“:

  • 9. mai kell 11 Jõhvi kontserdimaja
  • 10. mai kell 11 Kose kultuurikeskus
  • 15. mai kell 11 teater Vanemuise väike maja
  • 16. mai kell 11 Pärnu kontserdimaja
  • 18. mai kell 11 Rapla kultuurikeskus
  • 22. mai kell 11 Võru kultuurimaja Kannel
  • 24. mai kell 11 Haapsalu kultuurikeskus

Kogupereetendus „Siis kui leib magusaks muutub“

  • 1. juuni kell 18 Haanja rahvamaja
  • 10. juuni kell 14 Puhja seltsimaja õu
  • 23. juuni kell 19 Loone linnus

Kollektiivtellimused teatri telefonil 514 0046.

Suvelavastust on võimalik endale külla kutsuda. Võta meiega ühendust teatri telefonil 514 0046 või kirjuta reky@reky.ee ning leiame koos sobiva etenduse, aja ja koha.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!