Toimusid tehnoloogia valdkonna aineolümpiaadid

1. mai 2023 Anu Kala, Merit Peterson ja Maarit Jätsa - Kommenteeri artiklit

14. aprillil toimusid Tallinna Ülikoolis üleriigilised olümpiaadid 7.–9. klassi õpilastele käsitöös, kodunduses ning tehnoloogias. Olümpiaade korraldasid loodus- ja terviseteaduste instituudi õppejõud ning integreeritud tehnoloogiate ja käsitöö eriala teise aasta tudengid.

Käsitööolümpiaadi teema oli sel aastal „Materjalid kui ressurss“. Üleriigilises voorus osalesid Eesti parimad käsitöö õpilased, keda tuli 15 kogu Eestist. Olümpiaad koosnes kahest osast: ainetundmise testist ning loovülesandest, mille käigus pidid võistlejad andma uue elu parandamist vajavale riideesemele. Kõigepealt tuli luua selleks visandi ning seejärel kasutada vabalt valitud tehnikaid ja kohapeal saada olnud materjale. Tulemused näitasid osalejate loovust ja leidlikkust.

Käsitööolümpiaadil saavutas 1. koha Meribel Piil Kärdla Põhikoolist, õpetaja Sirje Juurikas; 2.–3. kohta jäid jagama Heinz Timo Pent Suure-Jaani Koolist, õpetaja Siiri Kivisoo, ning Loore Laeks Rakvere Reaalkoolist, õpetaja Kadi Inno.

Kodunduse olümpiaadi teema oli „Toiduressursside väärindamine“. Osa võttis 14 parimat kodunduse valdkonna õpilast üle Eesti. Olümpiaadil ootas võistlejaid kirjalik test, mille lõpus oli ülesanne tutvuda eri toiduainetega ning kirjutada, mida nendest valmistada saab. Mitmed osalejad pakkusid välja pulgakoogi, ning selle valmistamine ootaski noori pärast lõunat lõbusa ühistegevusena.

Kodunduse olümpiaadil sai 1. koha Kertu Laanoja Tartu Raatuse Koolist, 2. kohale tuli Kätlin Tamira Kanemägi Saaremaa Nooruse Koolist, õpetaja Raili Kaubi, ning 3. koha sai Kristiin Kink Pärnu Ülejõe Põhikoolist, õpetaja Mari-Liis Kirss.

Paljud kodunduse olümpiaadil osalenud rääkisid, et ei teadnudki varem, et selles valdkonnas olümpiaadi korraldatakse. Pärast ametliku osa lõppu muljetasid noored, et said hea kogemuse ning et toiduressursside teema on väga aktuaalne. Kõik olid nõus, et seltskond oli hea ja omavaheline klapp tekkis kiiresti. Pulgakookide valmistamise ajal puudutas vestlus nii ühiseid huvisid kui isiklikke saavutusi ja päevakajalist poliitikatki.

Tehnoloogia valdkonna olümpiaadi teema oli „Energia kui ressurss“. Olümpiaadil osales 14 õpilast. Võistluse esimeses osas tuli vastata kirjalikele küsimustele ning teises disainida, esitada kavandina ning lõpuks valmistada etteantud materjalidest töötav katapult.

Tehnoloogiaolümpiaadi esikoha sai Kuldar Vreimann Kilingi-Nõmme Gümnaasiumist, teise koha Rando Parrol Räpina Ühisgümnaasiumist ning kolmanda Sander Uudeberg Lähte Ühisgümnaasiumist.

Käsitööolümpiaadi toetasid Nurme Looduskosmeetika OÜ, Saara Kirjastus, AS Abakhan Fabrics Eesti, Karnaluks, Eesti Rahva Muuseum ning Anna Lutter.

Kodunduse olümpiaadi toetasid Elamise Kerguse e-pood, kirjastus Varrak ning Gemoss Eesti OÜ.

Korraldusmeeskond tänab osalejaid, õpetajaid ning toetajaid.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!