Vene Teatri suvelavastus vabaõhumuuseumis

5. mai 2023 Vene Teater - Kommenteeri artiklit
Lavastaja Mihhail Kramenko.
Foto: Vene Teater

Muusikaline vabaõhuetendus „Mavka“ põhineb ukraina luuletaja Lesja Ukrainka muinasjutulisel draamal „Metsalaul“ ning esietendub 25. mail Rocca al Mare Vabaõhumuuseumis. Kavas on mängida 12 etendust rohkem kui 5000 vaatajale. 

Lesja Ukrainka „Metsalaulu“ süžee on muinasjutuline: metsakuninganna Mavka ja lihtne noormees Lukaš armuvad. Metsa võlud aga ei suuda meelitada maameest tema igapäevategemiste juurest eemale. Lukaš reedab oma armastatu ja saab selle eest loodusjõududelt karistada. Mavka seevastu ohverdab end vabatahtlikult loodusjõududele, et päästa armastatu oma elu hinnaga.

Lavastus näitab, et põhiolemuselt on inimesed sarnased, sõltumata sellest, millises keskkonnas nad on sündinud ja üles kasvanud või milline on nende nahavärv, usk, keel, mida nad kõnelevad. Kultuurilisi ja maailmavaatelisi erinevusi leidub lõputult. Kui lahvatab vaen, leitakse need kiiresti üles ja nad põhjustavad lepitamatut vastasseisu ja verevalamist.

On sümboolne, et Vene Teater võttis lavastada ukraina kirjanduse ikoonilise teose ja mängib seda Eesti Vabaõhumuuseumis. 

Lavastuses astuvad üles sõjapõgenikest ukraina näitlejad Mariupoli teatrist ning etendust mängitakse vene ja ukraina keeles eestikeelse sünkroontõlkega. 

Lavastaja Mihhail Kramenko sõnul loovad Lesja Ukrainka läbimõeldud poeetilised kirjeldused justkui teise näidendi, tuues sisse liini, kus on ainult üks peategelane – mets. Vanas ja tihedas põlismetsas põrkuvad kaks maailma – inimesed ja mitteinimesed – ning vaataja ümber rullub lahti kummaline, kohati jõhkergi eksperiment. Kirg, reetmine, lojaalsus, hirm tundmatuse ees – selles maailmas on valikud heitlikud ja segased. Valikuid ei mõjuta kuulumine kurjade vaimude või inimeste hulka, vaid meie kokkukuuluvuse ja vastuolude, armastuse ja vihkamise juured näivad tulenevat ühest allikast, sellest samast iidsest metsast, mis moodustab „Metsalaulu“ maailma. 

Lavastaja Mihhail Kramenko (Iisrael), kostüümikunstnik Valentina Zachinyayeva (Läti), koreograaf Olga Privis (Eesti), liikumine ja akrobaatika tsirkusestuudio Folie MTÜ (Eesti), originaalmuusika Peeter Rebane (ansambel Dagö, Eesti).


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!