Õpetajate nädalahoroskoop

9. juuni 2023 - Kommenteeri artiklit

Kaljukits

Kaljukitsest õpetaja on reisilainel. Üks väljasõit ja matk järgneb teisele ning vahepeal ei jõua ta oma seljakotti lahti pakkidagi. Ta vuhiseb busside ja praamidega Taevaskoja, Narva linnuse, Kakerdaja raba, Sääre tuletorni ning Viljandi Pärimusmuusika Keskuse vahet seni, kuni puudel lehed taas kolletama hakkavad. Siis raputab ta liiva tennistest, nopib kuuseokkad juustest, vahetab folgisärgi ontliku kostüümi vastu ning on taas valmis klassi ette astuma. 

Veevalaja

Ajal, kui kolleegid on juba puhkuselainel, tabab Veevalajat nagu välk selgest taevast seletamatu soov arendada õppekava. Ta täiustab ainekavasid, loob kõikidele klassidele tuttuued tööplaanid ning analüüsib, kuivõrd erinevad õpiülesanded toetavad õpiväljundite saavutamist. Tööga valmis saanud, on tal tuline kahju, et ei saa seda kõike koheselt rakendama hakata, ning iialgi varem pole Veevalaja nii hapu moega puhkusele läinud. 

Kalad

Kooliaasta viimastel päevadel on Kaladest õpetajal pea võimatu tööle keskenduda. Konsultatsioonide ajal otsib ta internetist soodsaid lennupileteid, eksamikomisjonis koostab peas nimekirja asjadest, mida reisile kaasa pakkida, ning õppenõukogus broneerib hotelle. Kaladest geograafiaõpetajad viivad suulisel eksamil kõikide õpilastega vestluse riikidele, mida nad ise plaanivad puhkuse jooksul külastada.

Jäär

Jäärast õpetaja on juba alustanud puhkamisega. Ehkki ta toimetab oma füüsilise keha igal hommikul kohusetundlikult koolimajja, on tal õpikute asemel kotis kriminullid ja armastusromaanid. Isegi eksameid vastu võttes on tal raamat salaja põlvedel lahti ning samal ajal kui närveerimisest higistav õpilane talle Vabadussõja lahingutest räägib, on tema mõtetes hoopis Idaekspressis Poirot’ga külmaverelist mõrvarit otsimas. 

Sõnn

Sõnnist õpetaja meel on nukker, sest tema jaoks on kahekuune eemalolek armastatud tööst, toredatest kolleegidest ja kallitest õpilastest raske katsumus. Et pealesunnitud puhkust võimalikult kaua edasi lükata, on ta jätnud hulgaliselt lapsi suvetööle ning püüab neil hinnete parandamist isegi takistada, peites ära õpikuid, „kaotades“ klassivõtmeid ning kasutades teisi alatuid võtteid, et järelevastamise tunde päevade viisi edasi lükata. 

Kaksikud

Et mitte rooste minna, ei kavatse Kaksikutest õpetaja oma suvepuhkusest päevagi molutamisele raisata ning on pannud end kirja vähemalt kolme suvekooli ning seitsmele kursusele. Ta plaanib end harida ainedidaktikas, täiendada üldpedagoogikas ning laiendada silmaringi, osaledes ladina keele, klassikalise laulmise, maalimise ja ikebana koolitustel. Kuna suurem osa õpetajaid ei taha suvekoolidest kuuldagi, finantseerib direktor lahkelt kõiki Kaksikute õpinguid ja eneseotsinguid. 

Vähk

Vähist õpetaja on lõpuks ometi pannud välja kõik hinded ning ees ootab kosutav kahekuune puhkus. Ta keeldub kõikidest suvekoolidest ja -kursustest ning plaanib end mitmeks nädalaks sotsiaalsest suhtlemisest isoleerida. Tema puhkuseplaanidesse mahuvad vaid elu maamajas, maasikad, sääsed, luuleraamatud, varahommikune sörk metsas ning ujumine rabajärves.

Lõvi

Lõvist õpetaja pingutab nii, et pihik pooleks, et võimalikult kiiresti puhkusele pääseda. Kui mõni kahemees ähvardab ikka suvetööle jääda ega võta hinnete parandamist tõsiselt, kirjutab Lõvi ise puuduvad referaadid ja esseed, joonistab natüürmordid, meisterdab linnumaja ning hüppab kaugust. Peaasi et ta ise suvel koolimajast pääseks. 

Neitsi

Lõpuks on ka Neitsist õpetaja suutnud end puhkuselainele viia. Et väsitavast koolielust täiesti välja lülituda, on ta peitnud kodus ära kõik asjad, mis võiksid talle tööd meenutada: õpikud, sülearvuti ja punased pastakad. Ta läheb lausa nii hoogu, et kustutab puhkuse ajaks telefonist kolleegide numbrid, ning kui keegi temalt küsib, kellena ta töötab, vaikib ta oma ameti maha ning esitleb end vastavalt tujule kas jäätisemüüja, modelli või hambaarstina. 

Kaalud

Kaaludest õpetajal tuleks end mõistlikkusele manitseda, sest ta on oma mõtetes juba kolmekordselt kulutanud ära kogu puhkuseraha, lubades endale üht ja teist. Eksamikomisjonis kuulab ta õpilasi vaid poole kõrvaga, sest vaimusilmas tiirleb ta samal ajal hoopis Ülemiste keskuse butiikides, iga sõrme otsas kott uute kingade, kleitide ja parfüümidega. 

Skorpion

Skorpionist õpetaja on sisustanud viimased puhkuse-eelsed tööpäevad väljasõitude ja õppekäikudega ning katsub koolimajas viibida nii vähe kui võimalik. Samal ajal kui kolleegid palehigis konsultatsioone läbi viivad ning eksamikomisjonides vaevlevad, maiustab ja degusteerib tema Fazeri vabrikus, põsed šokolaadist punnis. Tema lemmikkohaks on kujunenud Kumu, sest seal saab õpilased mitmeks tunniks iseseisvalt kunsti nautima lasta ning ise samal ajal „juhuslikult“ muuseumisse sattunud sõbrannaga mõnusasti kohvitada.

Ambur

Amburist õpetaja laud, sahtlid, käekott ja taskud on täitunud šokolaaditahvlite ja kommikarpidega. Peamised süüdlased selles on tänulikud õpilased ja lastevanemad. Märkimisväärne osa maiustustest tuleb ka suveks rannavormi saada plaanivatelt kolleegidelt, kes talle enda noosi vaikselt ära sokutada püüavad. Ükskõik kui usinalt Ambur ka ei maiusta, kasvavad kommikuhjad järjest kõrgemaks. Tõenäoliselt naeratab ta šokolaadiste hammastega kuni jaanipäevani. 

Illustratsioonid: Anakonda Lembelill


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!