Euroskills 2023 – Euroopa noored võrdlevad oma tööoskusi võisteldes

8. sept. 2023 Annika Poldre - 1 Kommentaar

Kaheksandat korda peetavad EuroSkillsi võistlused toimuvad tänavu Poola sadamalinnas Gdanskis 5.–9. septembrini. 43 kutseala võistlusel osaleb 600 võistlejat 31 riigist. Eestist lööb kaasa 19 noort 16 erialal. Eesti tiimis on ka 18 eriala eksperdid. 

„EuroSkillsi avatseremoonia toimus staadionil, mis lisas sündmusele suurust ja põnevust,“ vahendas Õpetajate Lehele kohapealt Harno turunduse ja kommunikatsiooni projektijuht Evelin Männiste.
Juba traditsiooniks saanud nn rahvuste paraad tõi tähestiku järjestuses lavale kõikide riikide võistlejad, kes oma ilusas vormiriietuses ja riigilippude lehvides kogu rahva ees särada said. „Usun, et kõikidele noortele on see oluline ja uhke hetk – suurel laval terve Euroopa ees oma riiki esindada,“ arvas Männiste. Nagu tseremooniatel ikka, oli mitmeid kõnesid, sõna said ka varasemate aastate võitjad, kes võistlejatele oma kogemusi jagasid ja neid innustasid. Näha sai meelelahutuslikke kavasid, oli tantsu ja muusikat. Männiste sõnul oli tseremoonia hea algus ühtsustunde ja võistlusmotivatsiooni tõstmiseks.

Diana Tuulik.

Tallinna Tehnikakõrgkooli lektor Diana Tuulik, kes võistlustel on rätsepa eriala ekspert, kirjeldas pingelisi tööpäevi: „Peame hommikul kell kaheksa olema juba võistlusalal ja hotelli ei saa tagasi enne, kui päeval toimunud moodulid on hinnatud.“ Eilne, s.o neljapäevane tööpäev lõppes kell 23.30. Järgmist päeva oletas ta veel pikemaks venivat.

Eestist võistleb kaks noort rätsepat, Katrin Tšupina ja Laura Reimets. Tuuliku teatel kestab rätsepate võistlus kaks ja pool päeva, st 18 tundi puhast võistlusaega, millele lisanduvad puhkepausid. Rätsepad lõpetavad reedel turunduskõnega.

Diana Tuulik selgitas, et rätsepa nimetus tekitab enamasti võistlusalast vale ettekujutuse – rätsepatööd võistlustel peaaegu ei olegi. Võistlejal peavad olema moe- ja graafilise disaini, portfoolio ning moejooniste tegemise oskused, samuti peavad nad oskama lõikeid konstrueerida ja arvutis tehnilisi jooniseid koostada, neilt oodatakse oskust kiiresti ja kvaliteetselt õmmelda ning lisaks turunduskõnet koostada ja esitada. Võistlusala ingliskeelne nimetus – Fashion Design and Technology Team Challenge – avab selle sisu täpsemalt.

Tuuliku sõnul on Katrin ja Laura olnud väga tublid, võistlus on olnud väga stressirohke, pingeline ja väsitav. Ette tulnud viperused on nõudnud kiiret kohanemist. Ja nagu igal võistlusel, on ka natuke õnne vaja. „Meie tüdrukute tehnilised oskused on Euroopa tasemega võrreldes väga head, võib-olla rohkem võiks olla loomingulisust ja julgust eksperimenteerida,“ kommenteeris ekspert Diana Tuulik.

Raili Laas.

Ka maastikuehitajaid esindavad Eestist kaks noort, Siim-Robin Noorem ja Artur Kusnets. Selle eriala eksperdina on kohal varemgi rahvusvahelistel võistlustel samas rollis osalenud Raili Laas firmast Yebisu Eesti OÜ. Seekord on Laasi sõnul maastikuehituse eriala võistluste tase erinev, kuna mõned võistlejad osalesid ka WorldSkillsil (nende hulgas Siim-Robin Noorem, kes möödunud aastal võistles. – A. P.).  Laas teatas, et meie maastikuehitajatel läheb hästi, senimaani on nad saanud kõik vajaliku valmis. Võistluste pidulik lõpetamine on laupäeval, 9. septembril. Siis selguvad võitjad.

EuroSkills, kus osalevad kuni 25-aastased noored, on Euroopa suurim oskustöövõistlus. Selle võitjatele on avatud karjäär kogu Euroopa Liidus.

Eestit esindavad võistlejad:

Enrico Müganen, sõiduautotehnik,

Artur Reinvart, plaatija,

Artjom Krutilov, veevärgi tehnik,

Sass Kesküla ja Meelis Teder, ettevõtlusoskused,

Rasmus Jõesaar, ehituspuusepp,

Carol Soovik, graafiline disainer,

Hanna Grete Toiger, florist,

Vladislav Grigoriev, elektrik,

Kaur-Gabriel Rajasalu, keevitaja,

Siim-Robin Noorem ja Artur Kusnets, maastikuehitaja,

Kelly Pindek, vastuvõtu administraator,

Karolina Lass, restoraniteenindaja

Marvis Morel, müürsepp,

Marleen Mikk, ehitusviimistleja,

Katrin Tšupina ja Laura Reimets, rätsep,

Renate Paevere, kokk.

Eesti eksperdid: Margus Kivi, Andres Meisterson ja Jane Mägi (Kuressaare Ametikool), Gen Lee (WorldSkills Estonia), Kullar Kobin (Tallinna Kopli Ametikool), Meeta Heinaste ja Terje Jaksen (Tallinna Ehituskool), Aleksei Fedjukin (Tallinna Lasnamäe Mehaanikakool), Mart Ronk (Tallinna Kopli Ametikool), Janika Nõmmela (Tartu Kunstikool), Kristi Tiido ja Kaimar Palm (Tallinna Teeninduskool), Kristi Tarik (WorldSkills Estonia), Johannes Kadak (WorldSkills Estonia), Kaido Toobal (Tartu Rakenduslik Kolledž), Diana Tuulike (Tallinna Tehnikakõrgkool), Raili Laas (Yebisu Eesti OÜ), Pille Peterson (Räpina Aianduskool).


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Euroskills 2023 – Euroopa noored võrdlevad oma tööoskusi võisteldes”

  1. peeter ütleb:

    Meie õpilaste oskused on Euroopa tasemega võrreldes väga head!!! 16 võistlejat said 29 riigi seas 26 koha, kusjuures neli viimast riiki said nullid. Saadi kõigest 4 meistrimedalit (Medallion for Excellence), mis antakse neile, kes saavad vähemalt 700 punkti. Eesti kõigi aegade suurim esindus ja selline vilets tulemus. Ilmselt oleks aeg küsida ka eestipoolsete ekspertide käest sellise tulemuse põhjusi.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!