Huviharidus peab toetama üldharidust

19. sept. 2023 Nathan Metsala Robotexi tegevjuht - Kommenteeri artiklit
Üks kaasahaaravamaid võistlusi on Robotexil Lego sumo, kus üks robot peab teise ringist välja suruma. Foto: Mattias Kitsing

Pea kõik õpetajad on enda töös kohanud õpilasi, kelle igapäevane eesmärk on koolist eemale hiilida, et tegeleda südamelähedaste huvialadega. Muidugi leidub ka tublisid, kel on kooli kõrvalt mitu hobi ja huvitegevust, ilma et nende õppekvaliteet langeks. Noored näevad huvitegevust kui suurepärast ettekäänet koolipingis mitte istuda. 

Kuidas aga saaks huviharidus toetada kooliharidust? Just sellele küsimusele proovime leida vastust. Minagi olin kunagi õpilane, kes kasutas tihti ettekäändeid tunnist lahkumiseks, kuid nüüd Robotexi juhina mõistan ma hariduse väärtust. 

Robotex International korraldab igal aastal maailma suurimat robootikafestivali, mille raames toimuvad noortele suunatud robootikavõistlused. Meie eesmärk on aidata leida järgmise põlvkonna insenere, kes tunnevad kirge just robootika, programmeerimise ja loodusteaduste vastu. 

17. ja 18. novembril toimuva messi raames tulevad Eestisse eri riikide robootikahuvilised ja spetsialistid, kes on ennast kodumaal juba tõestanud. Seetõttu leiab Tallinnas aset tohutu konkurentsiga maailmaklassi võistlus, mida veavad eestlased. Võitjateks on noored, kes õpivad koos meeskonnaga praktiliselt probleeme lahendama. 

Usume, et inseneriteadus on koos arstiteaduse ja pedagoogikaga ühiskonna üks alustalasid. Erinevalt arstidest leiavad insenerid ja õpetajad end tihti samast paadist – vajadust nende järele ei märgata enne, kui on hilja, mistõttu oleme võtnud enda südameasjaks sütitada noortes kirge loodusteaduste vastu. Ometigi ei saa robootikahuvilisest lapsest kohe pärast võistlust insener. See on aastatepikkune protsess, mille käigus kujundatakse inimese mõtlemist. See tõdemus paneb meie meeskonda mõistma, et huviharidustegevus peab toetama õpilase kooliharidust, mitte seda pärssima. Õhutame noori koolis hästi õppima ja enda harimisega vaeva nägema. Loome koostöös ettevõtetega programmi, et näidata noortele, kuhu nende praegune töö koolis võib viia. Usume, et selline lähenemisviis, mis toetab õppijaid ja väärtustab õpetajaid, külvab noortesse vajalikud tarkuseseemned. Ajalugu on tõestanud, et rahvaid ei hävita mitte nälg ega sõda, vaid tarkuse puudumine.

Robotex Eesti eelvõistluste kava

  • 29.09 Saaremaa – Saaremaa Gümnaasium
  • 05.10 Tartu – TäheTERA
  • 06.10 Rakvere – Põhjakeskus
  • 12.10 Tallinn – TalTech Mektory InnovationHUB

Robotex Eesti eelvõistlustel tuleb osaleda Lego sumo ja Lego joonejärgimise võistluste puhul, kõikidele teistele võistlustele saab end registreerida otse Robotex Internationali lehel game.robotex.ee keskkonnas.

Rohkem infot leiad www.robotex.international.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!