Kuidagi ikka saab!

12. sept. 2023 Kätlin Kaljas Põlva Lepatriinu lasteaia direktor, Eesti Lasteaednike Liidu juhatuse liige - Kommenteeri artiklit
Kätlin Kaljas.

Iga uus aastaring lasteaias algab suure elevuse, rõõmu ja uute ülesannetega – see on edasiviiv jõud, mis ei luba mugavaks muutuda. Meie tööperes on kombeks öelda, et kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab!

Selle aasta septembriks kasvas meie üheksa rühmaga lasteaed kaheksateistkümne rühmaga asutuseks, mis tegutseb kolmes eri kohas. Varem 36-liikmelises tööperes on nüüd pea 80 liiget. Juhi jaoks on kõige tähtsam küsimus, kuidas leida aega iga kolleegi jaoks – olla olemas, toetada, innustada. Olen ikka olnud seda meelt, et minu inimesed on kõige olulisemad ja peavad tundma end tööl hästi. Märkamine ja ärakuulamine on väga tähtis. Usun, et kui on olemas töörõõm, vahendid ja tingimused, annab õpetaja endast kõik. See omakorda tähendab, et lapsele on loodud parim keskkond. Kui laps ei taha õhtul lasteaiast koju minna, sest tal on olnud sisukas ja huvitav päev, on rahul ka vanemad ning juhi suunav roll on kandnud vilja. 

Meie lastel on suurepärased vanemad, kes on alati soovinud kõiges kaasa lüüa ja igal võimalikul viisil lasteaia arengusse panustada. Nad ei väsi üllatamast ning me oleme koos kõikvõimalikke põnevaid asju ette võtnud. Nüüd, lasteaia kasvades on lapsevanemaid veel rohkem ja ka hoolekogu poole suurem, mistõttu usun, et häid ideid ja tegutsemislusti lisandub igasse majja veelgi! Olen tänulik vallajuhtidele, et mulle on võimaldatud juhtkonda lisaliikmeid, kellega saan administratiivülesandeid jagada. Tänu sellele saan rohkem inimestele pühenduda ja olla eestvedaja, inspireerija, innustaja.  

Õpetajad on meil õnneks olemas ja kollektiiv püsiv – enamikus rühmades töötab kaks õpetajat, mis lastele mõeldes on minu arvates hea. Kahjuks on täitmata logopeedi ja eripedagoogi ametikoht, keda me sarnaselt paljude teiste lasteaedadega järjepidevalt otsime. Kuna selles valdkonnas on erasektoris ilmselgelt paremaid pakkumisi, jäävad lasteaedades need ametikohad sageli tühjaks. Vald on tulnud appi ja võimaldanud võtta tööle tugiisikud. Õpetajad ja õpetaja abid täiendavad end koolitustel käies samuti järjepidevalt, et lapse toetamisest ja arendamisest rohkem teada saada.

Lasteaeda ootab ees tihe ja töökas aasta. Lepatriinu majas algas renoveerimine, mida oleme oodanud pikka aega. Tõsi, igapäevaelus tähendab see omamoodi kaost, sest tuleb mahtuda ära maja ühte tiiba, kuid üheskoos ja hea eesmärgi nimel saame hakkama! Väljakutsetest hoolimata on lasteaiatöö ülimalt tore ning vaheldust pakkuv. Mitte igaühel pole võimalust laduda vundamenti ühe väikese inimese eluteel. 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!