Kunst aitab mõista, mitte hukka mõista

12. sept. 2023 Minni Hein - Kommenteeri artiklit
Tallinna Kunstihoones, Kai kunstikeskuses ja EKKM-is viivad tunde läbi needsamad haridustöötajad, kes programme loovad. Graafiline disainer Henri Kutsar.

Tallinna Kunstihoone, EKKM ja Kai keskus ühendavad sel hooajal jõud, et tuua õpetajateni värske ja kompaktne info näituste kohta. Kunst on tänapäeva maailma tundlik peegel, mis aitab meil muutuda teadlikumaks enda ümber ja sees toimuvast. Mida rohkem mõistame, seda vähem mõistame hukka … See printsiip ühendab Tallinna Kunstihoone, Kai keskuse ja EKKM-i näituseid ja toimib läbiva joonena haridusprogrammides. 

Kunstiga kaasnev tõlgendusvabadus mõjub mõttemaailma avardavalt, sest teoste koos uurimine toob nähtavale vaatenurkade paljususe. See loob kogemuse, et eri nägemisviisid võivad olla huvitavad ja rikastavad. 

„Kunstinäitusel ei ole valesid vastuseid või arvamusi – see on täielikult vaba arvamuste areen, millel kunstiteosed on justkui viidad, toetavad orientiirid,“ jagab Eesti Kaasaegse Kunsti muuseumi haridus- ja publikuprogrammide koordinaator Anita Kodanik. „Kunst innustab õpilasi olema avatud eri vaatenurkadele ja ideedele ka väljaspool kunstimaailma,“ lisab Kai kunstikeskuse haridusprogrammide koordinaator Laura Arum-Lääts.

Näitusesaal on turvaline keskkond, kus saavad sündida avatud meelega ja südamesoojad vestlused ning olulised teemapüstitused. „Kunst annab võimaluse mõelda asjade üle, millest koolitunnis, perekonnas või isegi sõpradega on keeruline rääkida,“ leiab Kodanik. 15. oktoobrini EKKM-is avatud Jaanus Samma isikunäitus „Raudmehed“ loob näiteks aluse identiteediteemalisteks aruteludeks.

Näituse mõtte- ja tunderuum võib toetada ka grupidünaamikat. „Õpetaja ütles, et seekord arutlesid julgelt õpilased, kes muidu on vaiksed,“ sõnab Tallinna Kunstihoone haridusprogrammide kuraator Aljona Tubaleva, jagades oma kogemust Tamara Luugi kureeritud näitusel „Mis saab neist armsatest tüdrukutest?“.

Samuti püstitab kunst tänapäeval olulisi küsimusi. 07.10–26.11 on Tallinna Kunstihoone Lasnamäe paviljonis avatud fotokuu peanäitus „Transs“. See noortele oluline näitus vaatleb virtuaalsuse, reaalsuse, mehaanilisuse ja kehalisuse tasakaalu meie elus. Teosed annavad võimaluse arutleda selle üle, mida me vaatame ja kuidas me vaatame. Mis on päris?

Kai kunstikeskuses saab näiteks 26. novembrini Hrafnhildur Arnardóttiri / Shoplifteri isikunäituse „Hüpervõrk“ haridusprogrammi kaudu rännata Islandile, tutvuda selle karmide kliimaoludega ja maastikuga, mis on nagu looduse vormitud kunstiteos, ning arutleda päritolu kui loomingulise mõjutaja üle. 

Kokkuvõttes on Tallinna Kunstihoone, Kai kunstikeskuse ja EKKM-i haridusprogrammides osalejate kokkupuuted kunstiga sisulised ja kaasahaaravad, toetades nii õpilaste mõtte- ja tundeilma kui klassi tervikuna. 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!