Lülita sisse! Lülita välja! 

12. sept. 2023 ETDM - Kommenteeri artiklit
Helga Schmid, installatsioon „Circadian Dreams“, Design Museum, 2019. Londoni Disainimuuseum. Foto: Suzanne Zhang

Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi näituse „Uneversum. Rütmid ja ruumid“ (kuraator Sandra Nuut) muuseumitund haigutama ei pane, teema on selleks liiga põnev. Milline on meie unele mõeldud aeg ja ruum, mis on puhkeruum, kuidas mõista praegust ajakriisi? Kas ja kuidas saaksime ennast vajadusel sisse või välja lülitada?

ETDM-i esimese korruse suurt näitusesaali täitvas „Uneversumis“ saab vastuseid otsides uurida disainiprojekte ja plaane, mis kujutavad ajakriisi, progressi ja mitteaktiivsust, spekulatiivseid visioone ning eksperimente magamistoa ruumis ja asemetes.

Muuseumitund algab näitusesaalis, kus saab selgeks, et masinaid saab sisse ja välja lülitada mängleva kergusega, aga inimestega see nii lihtne pole. Selle jaoks on oluline õige aeg, valgus ja ruum. Seda, kui palju jõuame teha ja korda saata, saame mõjutada ajaplaneerimise ja une kvaliteediga, mida omakorda mõjutavad aeg ja ruum. Neid saab aga õppida ise kujundama. Lisaks saab muuseumitunnis uurida oma keha loomulikku rütmi.

Mul on kiire! Mul ei ole aega! Sellise tunde jätab nüüdisaegse tehnoloogia tekitatud üha kasvav ajaline killustatus. Kunstnik Helga Schmid on loonud seda probleemi kajastava tehisruumi „Tsirkadiaanuni“. Kellana toimivasse installatsiooni saab muuseumitunnis sisse astuda, et kogeda oma keha loomulikku, mitte meie käitumist suunama hakanud kella loodud ajastruktuuri.

Pärast oma keha kogemist on hea õppida selgeks paar harjutust, mis aitavad end vajadusel kiiresti sisse või välja lülitada. Töörežiimile jäädes püüame näitusest inspireerituna välja mõelda lihtsaid mooduseid, kuidas ka sagimise keskel hetkeks oma ruumis – enda turvatsoonis – olla. Kas parimaks eeskujuks on magamisraamid, nii nagu neid kasutati Lutheri vabrikus töövaheaegadel peaaegu saja aasta eest, või hoopis Niina Eigi kujundatud majakujuline voodite süsteem endisest Piilupesa lasteaiast? Ehk hoopis arhitektide b210, Liis Tamme ja Anett Niine „Rüüruum“, kuhu saab soovi korral sisse pugeda? Seda otsustab igaüks ise – ja paneb oma mõtted objektide kohta protokolle luues ka kirja. Selles ülesandes on abiks ja eeskujuks aastakümneid tagasi protokollitud Erika Nõva elu- ja magamistoa võistlustöö „Ühtlus“.

Enda elu saab muuta mugavamaks ja efektiivsemaks selleks minimaalselt ruumi kasutades. Näitus võimaldab mõista ruumisäästliku disaini eesmärke ja aitab töötada välja funktsionaalseid lahendusi. Näiteks eeldab üksiku inimese ühetoalise korteri puhkeala teistsugust lähenemist kui magamisala loomine väikesesse lasteaeda, kus ühes ja samas ruumis on puhkamise kõrval oluline ka mäng.

Pärast aja mõjutamise katsetamist, sisse- ja väljalülitamise harjutusi, protokollide loomist ja ruumisäästliku disaini ideede genereerimist puhkealale saab igaüks teha endale töötoas silmaklapid, mis aitavad valguse rütmidega manipuleerida ja võimaldavad olla natukeseks omaette.

Näituse väljapanekus on teiste seas esindatud rühmitused, kunstnikud ja disainerid, nagu Archizoom Associati, b210, Mai Bauvald, Niina Eigi, Helle Gans, Martina Gofman, Tõnis Jürgens, Kärt Ojavee, Norman Orro, David Reinfurt, Tõnu Riit, Helga Schmid, Vello Vinn, Tõnis Vint jpt.

Lisainfo www.etdm.ee.

Registreerimine haridus@etdm.ee


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!