Sport ühendab ja pakub võimaluse eesti keelt harjutada

12. sept. 2023 Spordimuuseum - Kommenteeri artiklit
Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumi püsinäitus „Eesti spordi lugu“. Fotod: Jan Henrik Pärnik

Kes on käinud Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumis, see teab, et tegemist on liikuma kutsuva muuseumiga. Spordimuuseumis on liikumisaasta täies hoos: peale kaasahaarava muuseumikeskkonna avastamise saab seal osaleda põnevates haridusprogrammides. Viimastes pöörame peale spordi tähelepanu ka keelekümblusele. 

Spordimuuseumi haridusprogrammid täiendavad õppekava ja pakuvad sellele vaheldust. Teemasid on alates tervislikust eluviisist kuni ausa mängu ning ekstreemspordini välja. Eelmise kooliaasta üks kõige populaarsemaid programme oli „Ekstreemsport“. Ekstreemspordi ajaloost ning tänapäevast kõnelev programm kõnetab noori väga ning paneb neid huviga kaasa arutlema. Palju elevust tekitab ka samal teemal näitus, kus spordimuuseumile omaselt saab peale näituse uurimise ka oma võimed proovile panna. 

Teine eelmise kooliaasta armastatud programm oli liikumisaastale pühendatud „Terves kehas terve vaib!“. Liikumislabori, tippsportlaste, tervisemuuseumi ning aktiivsete noortega koostöös valminud programmi eesmärk on panna märkama enda sportlikke võimeid ja innustada rõõmuga liikuma. Nii nagu liikumine ise, tekitab ka meie tund hea vaibi ehk positiivse tunde. Muuhulgas saab programmis katsetada mitmesuguseid tehnoloogilisi spordivahendeid, millest mitmeid kasutavad ka tippsportlased. Viimased motiveerivad noori veelgi – näiteks ütleb programmis sõna sekka iluuisutaja ja olümpiasportlane Eva-Lotta Kiibus.

Sport ühendab erineva tausta ja eri rahvuste esindajaid ning on seetõttu suurepärane teema, mille kaudu pakkuda keelekümblusgruppidele võimalust eesti keelt harjutada. Teema on spordimuuseumile südamelähedane, oleme läbi aastate muuseumis tervitanud lugematul hulgal keeleõppijaid ning programme koos õpetajatega pidevalt täiustanud. 

Sel aastal on keelekümblusgruppidel taas võimalus meid külastada. Liikumisaasta ehk 2023. aasta lõpuni ootame keelekümblusgruppe haridusprogrammidesse 45% soodsamalt, pilet õpilasele maksab vaid viis eurot! Integratsiooni Sihtasutuse toetatud lõimumisprojekti „Sport ühendab!“ eesmärk on tutvustada atraktiivses muuseumikeskkonnas Eesti spordilugu ja spordikultuuri teise emakeelega noortele, pakkudes keelekümblusklassidele ja -laagri gruppidele (nii vene, ukraina kui muu keele taustaga) võimalust harjutada eesti keelt mõtestatud õppetegevuse kaudu ning toetada seeläbi lõimumist. Programmid toimuvad eesti keeles ja arvestavad klassi keeletaset.

Täpsemalt saab programmidega tutvuda meie kodulehel www.spordimuuseum.ee/haridus

Huviliste kirju ja kõnesid ootame haridus@spordimuuseum.ee, tel 5333 8188. 

Soovime kõigile edukat ja liikumist täis õppeaastat. Spordi muuseumis!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!