Tartu Ülikooli muuseum aitab ellu jääda

12. sept. 2023 Tiiu Kreegipuu Tartu Ülikooli muuseumi haridusosakonna juhataja  - Kommenteeri artiklit
Tartu Ülikooli muuseumi tegelaskuju Hull Teadlane Kumus publikuprogrammis „Kunst või teadus“ katseid tegemas. Foto: Enlil Sonn

Algaval õppeaastal sammub Tartu Ülikooli muuseum koos Tartu linnaga ellujäämiskunstide kursil Euroopa kultuuripealinna tiitli poole. Just see, millised teadmised, oskused ja väärtused on olulised selleks, et tulevikus mitte ainult püsida, vaid end ka tõeliselt elusa ja õnnelikuna tunda, on oluline nii Tartu linnale kui ka ülikoolile ja tema muuseumile. Kõigile vanuserühmadele suunatud eri valdkondade (Egiptuse kultuuriloost astronoomiani) haridusprogrammide ning kolmes majas eri tüüpi muuseumikülastajate huve silmas pidavate näituste kaudu näitab Tartu Ülikool Eesti rikkalikku teaduspärandit ja pakub lisa koolitundide rikastamiseks.

Hull Teadlane Tartu Ülikooli muuseumis. Foto: Luisa Grete Vilo

Seda, kuidas teadus on aidanud ellu jääda või vähemalt eri liikide ja nähtuste jäädvustamise ja dokumenteerimise kaudu elu mitmekesisust säilitada, aitab selgitada 2023. aasta novembris Tartu Ülikooli muuseumisse jõudev Kumu ja Eesti Kunstiakadeemiaga koostöös valminud näitus „Kunst või teadus“. Käesoleva suve lõpus lahvatanud kahetsusväärne skandaal teadusandmete kasutamise ja uuringute tegemise ümber näitab, et teaduse puhul on tänapäeval vähemalt sama oluline kui see, mida uuritakse, see, kuidas seda tehakse. Aja jooksul on teadusmetoodikat nähtud erinevalt ning kõnealune näitus kutsub kaasa mõtlema teaduse ja teaduseetika piiride teemal minevikus ja tänapäeval. Miks tekitavad sugugi mitte väga ammu kasutatud teaduse dokumenteerimise ja andmete kogumise viisid, mis omal ajal tundusid mitte ainult loogilised, vaid ka õiged ja õigustatud, meis tänapäeval imestust või koguni ehmatust ja vastumeelsust? Näituse juurde koostatud haridusprogrammis saavad vanemad kooliõpilased arutleda teadusliku meetodi, hea ja halva teaduse piiride üle. Nooremad aga õpivad nägema kunsti mitte ainult kauni eneseväljendusvahendi, vaid ka keerulise ja olulise tehnilise abivahendina oluliste (pisi)asjade talletamisel. 

Lisaks kunsti ja teaduse teemale pakub TÜ muuseum uue tootena välja kohvermuuseumi programmi. Tänapäevase hajutatud muuseumina astub muuseum huvilistele sammu lähemale ning alates 2023. sügisest saab kooli kohale tellida „17. sajandi tudengi reisikirstu“ – Põhjamaade ülikoolimuuseumide koostöös valminud 17. sajandi aja- ja kultuurilugu tutvustava õppevahendi. Kohvris leiduvate esemete ja abimaterjalide abil saab selgitada õpilastele, kuidas oli võimalik maailmas ellu jääda ja elu koguni nautida enne internetti ja 21. sajandi mugavusi. 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!