Artise kinos alustab juba üheteistkümnes Euroopa lastefilmide festival

10. okt. 2023 Kino Artis - Kommenteeri artiklit

Kino Artis pakub 14.–29. oktoobrini väärt filmielamust peredele ning lasteaia- ja kooligruppidele. Kavas on põnevaid Euroopa tippanimatsioone ja vahvaid mängufilme, kus fookus on leiutamise lõbul ja looduse ilul.

Põhiprogrammis linastub huvitav noorte- ja perefilm „Leiutaja“ (2023, 92 min) – Oscariga pärjatud stsenaristi Jim Capobianco värske nukufilm. Loos asub Leonardo da Vinci oma elu suurimale seiklusele, et luua maailma muutvaid leiutisi. Lõputult uudishimulik ja jonnakas leiutaja ja kunstnik Leonardo da Vinci lahkub Itaaliast, et liituda Prantsuse õukonnaga, kus ta saab vabalt katsetada, leiutada lendavaid seadeldisi ja uskumatuid masinaid ning uurida inimkeha. Seiklustel saadab teda enesekindel printsess Marguerite ning Leonardo püüab leida vastust küsimusele, mis on elu mõte.

„Leiutaja“ on lavastanud ja kirjutanud Jim Capobianco (Oscari võitnud „Ratatouille“ ja „Lõvikuningas“, 1994; „Jumalaema kiriku kellamees“, 1996, stsenarist) ning kaasrežissöörina Pierre-Luc Granjon. Film sobib igas vanuses vaatajatele, ka pere kõige väiksematele.

Teine põhiprogammi animafilm on värvikirev ning elust pakatav „Rohutirts ja sipelgas“ (2023, 82 min). Ket on kidramehest rohutirts, kes oma bändiga muretuid putukaid lõbustab. Läheduses elab võluv Antoinette, printsess sipelgapesas, kus muusika on keelatud ning au sees distsipliin ja raske töö. Juhuse tahtel nad kohtuvad ning kiinduvad üksteisesse. Sipelgatüdruk üritab pidutsevaid rohutirtse saabuva karmi talve eest hoiatada, kui auahne sipelgas Antheodor Antoinette’i äkki ära röövib. Ket peab oma sõpradega teda päästma minema. See on filmiversioon Aisopose ja maailmakuulsa prantsuse kirjaniku, eeskätt aga Euroopa valmikirjanduse suurkuju Jean de la Fontaine’i (1621–1695) kuulsast valmist.

Põhiprogrammi kolmas film on märg ja tõsieluline „Vaalamaailm“ (2023, 82 min). Kes läheb appi, kui küürvaal on kaldal? Loo käigus avastame neid maailma ookeanide erakordseid elanikke ja võitlust nende elu päästmiseks. Heathcote Williamsi raamatust „Whale Nation“ saadud inspiratsioon viib meid vaalade vähetuntud ühiskonda – avastama nende erilisi võimeid ning uskumatult rikast ja keerulist sotsiaalühiskondlikku elu. Film on elu mitmekesisusest, inimese positsioonist Maal ja seda planeeti jagavate liikide koostöö hädavajalikkusest.

11. Euroopa lastefilmide festivali täpse ajakava, programmi ja koolikino võimalused leiab Artise kino kodulehelt.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!