Draamateatri uus noortelavastus tegeleb tõsiste teemadega

3. okt. 2023 Kairi Kruus Eesti Draamateatri kirjandustoa toimetaja - Kommenteeri artiklit
Taavi Tõnissoni käe all jõuab detsembris Eesti Draamateatri suures saalis publiku ette värske noortelavastus „Luidrik“. Foto: Andra Seepter

Detsembris esietendub Eesti Draamateatris „Luidrik“, mis on mõeldud lastele ja noortele alates 10. eluaastast. Taavi Tõnisson toob suurele lavale tõsiseid teemasid lahkava loo, mis saab endale mängulise, eri teatriliike põimiva vormi. 

„Luidrik“ põhineb David Almondi jutustusel, mis on eesti keeleski ilmunud („Skellig“). Peategelane, teismeline Michael ja tema pere peavad toime tulema mitme keerulise olukorraga: uus elukoht, uus kool, haiglas viibiv liiga vara sündinud pisike õde. Oma uue kodu garaažist leiab Michael kummalise olendi, kes näeb välja nagu hulkurist vanamees. Ootamatult kasvab sellest kohtumisest välja sõprus, mis aitab Michaelil kasvada ja raskustega paremini toime tulla. 

„Luidrik“ on väga hea võimalus siduda teatriskäik arutlustega sellistel teemadel nagu üksildus, sõprus, vastutus, kohanemine. Etendusjärgse arutelu töötuba saab tellida kooli mõnel etendusjärgsel päeval. Eesmärk on koos õpilastega lähemalt uurida etenduse eri külgi. Arutelu juhendab draamateatri töötaja, aga sõna on eelkõige õpilastel – julgustame avaldama oma arvamust nähtu kohta, leidma eri vaatepunkte ning kuulama kaaslaste nägemusi! Arutelu läbiviimine on tasuta, Tallinnast väljapoole kutsudes lisandub transporditasu. 

„Luidriku“ tulek tähendab aga „Lohe needuse“ lõppu. Sel sügisel on vaid viis võimalust vaadata algklasside lemmikute Janne ja Joosepi seiklusi võlumaailmas. Kes aga „Lohe needusest“ juba välja kasvanud, saavad alates detsembrist kaasa elada Michaelile ja Luidrikule.

Gümnaasiumiklassid on oodatud osa saama antiiktragöödiate maailmast. Mati Undi versiooni Teeba-lugudest lavastab Tiit Ojasoo. „Vend Antigone, ema Oidipus“ on loodud Sophoklese ja Euripidese tragöödiate järgi. Esimene osa räägib bakhantide, teine Oidipuse ning kolmas laias laastus Antigone loo. Eesti teatrites lavastatakse antiiktragöödiaid pigem harva, nii et Ojasoo lavastus pakub head võimalust antiikmüütide karmi, aga kahtlemata kõnetavasse maailma sisse elada.

Novembris esietendub Eesti Draamateatri ja Kinoteatri ühislavastus spordimaailma telgitagustest. See võiks kõnetada just neid gümnasiste, kes on väga huvitatud spordist ja sportimisest. Lavastus vaatleb hetki, mis eelnevad ja järgnevad pidulikele kaadritele medalitseremooniatel. Ja mis juhtub siis, kui seda väga head tulemust ja laialdast tunnustust ei tulegi!  

Julgustame õpetajaid kasutama tasuta töötubade võimalusi ja õpilasi osalema arvustuste ja teatriuurimuste võistlustel ning Üle Rambi laboratooriumi tegemistes. Täpsema info leiab draamateatri kodulehelt.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!