Haridustöötaja elutööpreemia pälvisid Marju Lauristin, David Vseviov ja Rein Taagepera

8. okt. 2023 HTM - Kommenteeri artiklit
2023. a nominendid. Foto: Aron Urb

7. oktoobril jagati 11. korda riiklikke hariduspreemiaid. Tartus Vanemuise kontserdimajas toimunud pidulikul aasta õpetaja auhinnagalal kuulutati välja laureaadid 12 kategoorias ning anti välja kolm elutööpreemiat. Tänavu pälvisid haridustöötaja elutööpreemia Marju Lauristin, David Vseviov ja Rein Taagepera.

Haridus- ja teadusminister Kristina Kallas kutsus auhinnagala avakõnes üles tundma uhkust. „Eesti haridussüsteem on üks maailma parimaid ja seda nii laste akadeemiliste teadmiste kui ka võrdselt hea hariduse kättesaadavuse osas. See on suur saavutus. Paljudel teistel väikese keele ja rahvaga ning keerulise ajalooga riikidel, ei ole see õnnestunud. Selle taga on ennekõike õpetajaskond,“ rääkis minister laureaatide väljakuulutamisele eelnenud kõnes ja tänas kõiki Eesti õpetajaid ning haridustöötajaid.

Aasta õpetaja 2023 laureaadid on:

 • aasta lasteaiaõpetaja – Kätlin Vaher, Põlva lasteaed Pihlapuu,
 • aasta klassiõpetaja – Kati Tuulis, Saku Gümnaasium,
 • aasta klassijuhataja – Elve Mäekivi, Lagedi Kool,
 • aasta põhikooli aineõpetaja – Alla Vinitšenko, Miina Härma Gümnaasium,
 • aasta gümnaasiumiõpetaja – Raimo Maasik, Rakvere Riigigümnaasium,
 • aasta kutseõpetaja – Edvards Puciriuss, Tallinna Kopli Ametikool,
 • aasta huvialaõpetaja – Mart Aus, Rakvere Muusikakool, Lasnamäe Muusikakool, Paide Muusikakool, Keila Muusikakool,
 • aasta tugispetsialist – Carolina Šuman, Ilmatsalu Põhikool, Rajaleidja, Tartu Ülikool,
 • aasta õppejõud – Grete Arro, Tallinna Ülikool,
 • aasta õppeasutuse juht – Karmen Paul, Viimsi Gümnaasium,
 • aasta hariduse sõber – „Lae end“ haridusprogramm (ABB, Eesti Energia, Fermi Energia, LHV, Metrosert ja Nordecon),
 • aasta haridustegu – Eesti kool Ukraina sõjapõgenike lastele, Tallinna Lilleküla Gümnaasiumi Räägu kool,
 • riiklik haridustöötaja elutööpreemia – Marju Lauristin,
 • riiklik haridustöötaja elutööpreemia – David Vseviov,
 • riiklik haridustöötaja elutööpreemia – Rein Taagepera.
   

Kõik laureaadid said traditsiooniliselt auhinnaks väikese Joosepi kuju, kes hoiab käes maakera, mis  sümboliseerib kogu maailma teadmisi. Teadmiste kaudu on kogu maailm meie jaoks avatud ja vaid käeulatuse kaugusel. 

Kõikide kategooriate laureaadid pälvisid aastapreemiana 10 000 eurot,  elutööpreemia laureaadi preemiasumma on 65 000 eurot. Rahapreemiaga, mille suurus on 3000 eurot, tunnustati ka kõikide kategooriate nominente.

Aasta õpetaja konkursile said kõik soovijad kandidaate esitada märtsis. Kokku esitati ligi 1800 kandidaati. Järgnevalt asusid tööle piirkondlikud komisjonid ja kõrghariduskomisjon ning arutelude tulemusel jõudis finalistidena riigi tasandile üle 200 õpetaja ja haridustöötaja. Nende seast valis riiklik komisjon välja igas kategoorias kolm nominenti. 

Tunnustussündmuse eestvedajad on Haridus- ja Teadusministeerium ning Eesti Haridustöötajate Liit.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!