Kallid õpetajad ja õppejõud, head õpetajate päeva!

5. okt. 2023 Jaak Raie  Haridus- ja Noorteameti peadirektor - Kommenteeri artiklit
Jaak Raie.

Võiks ju alustada jutuga, et segastel aegadel lasub just õpetajatel suur vastutus meie noori aidata, kuid ma ei tee seda. Leian, et sellise tooniga laotaks teile ebaproportsionaalne vastutuse koorem, milles oleks ülejäänud ühiskonnal gramm liiga palju lahtiütlemist nii noorte elu kujundamisest kui ka ühiskonna arengukoorma kandmisest. Õpetajate päev on pigem see hetk, mil kõik võiks endalt küsida: „Kuidas saan mina õpetajatele nende töös kaasa aidata?“

Olgu see tänapäeva infokülluses uute ja klassikaliste õppemeetodite põimimise abil lastega juurteadmiste ja seaduspärade avastamine või hoopiski mõne konkreetse teoreemi muutmine arusaadavaks praktiliste näidete kaudu. Meie – mitteõpetajate – ülesanne on pakkuda oma teadmiste ja kogemuste varal loomingulist tuge nii õpetajale kui ka haridussüsteemile laiemalt. Ma ei pea siinkohal silmas, et keegi läheb õpetaja tööd tema eest ära tegema, vaid seda, et järjest individuaalsemaks muutuval õpiteekonnal on tasakaalustava võttena hädavajalik kõigi osapoolte hea koostöö. Koos tegutsemise ja üksteise inspireerimise käigus rikastub õpilase maailmapilt ja suureneb võime seostada koolis õpitut omavahel. Seeläbi kasvab nii õpetuse enda väärtus kui koguneb õppija pähe uusi arengule suunavaid küsimusi.  

Loodan südames, et just see eelmärgitud infoküllus on lisaks oma võimalikule negatiivsele mõjule ka võimalus. Võimalus tutvustada meie noortele seninägematute meetodite abil valikute paljusust, arenguteede mitmekesisust ning eneserealiseerimise küllust. Usutavasti ei ole tänapäeval harvad ka need olukorrad, kus õpetajad hoopis õpilastelt õpivad, rikastades sel moel haridusmaastikku oma individuaalse meisterlikkuse kasvu kaudu.

Individuaalne meisterlikkus kombineeritult kollektiivse loominguga on au sees ka Haridus- ja Noorteametis. Julgen seda öelda kindlas kõneviisis ning kinnitada, et Harno on nii täna kui edaspidi kaasas ja panustamas hariduse arenguteel, mis kujundab meie kõigi tänast ja homset. Maailmas toimuv näitab, et sellel tööl ei paista lõppu veel niipea. Oleme teile, õpetajad, harnokatega tänulikud, et seisate meie hariduse hea kvaliteedi eest ning et saame koos Eesti elu paremaks muuta. Soovin teile ilusat õpetajate päeva! 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!