Kümnes sügis Mustas Kastis 

3. okt. 2023 Must Kast - Kommenteeri artiklit
Must Kast alustab juubelihooaega. Foto: Gabriela Urm 

Sel sügisel on Musta Kasti kavas viis lavastust, mis pakuvad sisukat meelelahutust ja tõsist mõtlemisainet nii lasteaialapsele kui gümnaasiumiõpilasele, õpetajast rääkimata. 

Sügisel mängime eelkooliealistele ja algklassidele Salme Reegi preemiale kandideerinud perelavastust „Ernesto küülikud“. Piret Raua jutustusel põhinev keskkonnatundlik teos võlub kirju tegelaste galerii ja näitlejate mängulustile üles ehitatud teatrimaagiaga. Lavastuse mänguruum on samuti väga eriline: tohutu tsirkusetelk otse keset elutuba. Suurepäraselt fantaasiat, aga ka empaatiat ärgitav seiklus! 

Kõigile neile, kes ajalootunnis juba ärkamisaega käsitlenud on, võiks kõnekas olla noortelavastus „Lilli“. Lavastus jutustab Eesti esimese naisõiguslase Lilli Suburgi eluloo, mis kulgeb paralleelselt mitme ärkamisaja suurkuju omaga. Kuid et teos on üles ehitatud riimile ja rütmile, raputab see ajaloolt igasuguse tolmukihi ning on kahtlemata haarav ka tänasele noorele. Ehkki lugu on pärit saja ja enama aasta tagant, selgitab see paljuski tänapäeva väärtusruumi ehk praeguse Eesti kujunemist. Seetõttu väärivad „Lillis“ tõstatatud teemad käsitlust nii ajaloo-, kirjandus- kui ühiskonnaõpetuse tunnis. Kõikidele maailmaparandajatele kohustuslik! 

Gümnasiste ja täiskasvanuid võiks kõnetada kõik muu Musta Kasti kavas. Peeter Volkonski lavastatud „Carmen“ annab maailma enimmängitud ooperile uue sära ja julgustab igaüht klassikaga lähemalt tutvust tegema. See on pöörane, kelmikas, füüsiline ja igal hetkel ootamatu elamus. 

Eestlase identiteeti lahkab oma vaimukal ja vaimustaval viisil „Peks mõisatallis“. Lavastus mängib tabuvabalt kõikide rahvuslike pühadustega, ületamata hea maitse piiri ning muutes tuju heaks kõigil, kes eneseiroonia teatrisse kaasa võtsid. 

Uuslavastusena jõuab Musta Kasti kavva „Surm“, mis uurib elu lõppemist. Hirmud, tabud ja ettekujutused jõuavad trupi tõlgenduses lavale detsembris, aga tõsisest teemast hoolimata soovib lavastus tähistada ja pühitseda elu – ning leida kergust ka kõige süngemas sügavikus. 

Lavastuste „Lilli“, „Peks mõisatallis“ ja „Surm“ etendustele järgnevad vestlusringid koos jutujuhi ja trupiga. Kohtumisest on alati kõige suurem rõõm, just nii arvab peagi kümneaastane Must Kast.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!