Mälestus heast õpetajast

3. okt. 2023 Heiki Raudla peatoimetaja - Kommenteeri artiklit
Heiki Raudla.

Kahtlen, kas õpetaja mäletab iga lõpetajat, aga mina mäletan hästi õpetajat, kellele ulatasin kolm aastakümmet tagasi pärast gümnaasiumi lõpuaktust kõige suurema kimbu lilli, mille olin eales kooli viinud. Küpsustunnistus taskus, tegin aulas kiire rehkenduse ja sain aru, et igale õpetajale mu kimbust õisi ei jagu. Tuli kiiresti otsustada ja oma otsust ma hiljem ei kahetsenud. 

Mäletan Sind siiani. Sest Sinus oli suhtlemistalenti. Mured ja vastuolud koolis taanduvad pea alati suhtlemisoskusele. Klassitäis õpilasi on suur ja kirev kollektiiv. Seda kollektiivi juhtides oskasid Sa suhelda nii klassitäie õpilastega korraga kui igaühega eraldi, leides selleks sobivaima viisi. Su töökoormus oli suur, aga sul jätkus selleks mahti. Oskasid leida lastevanemategagi ühise keele. Küllap oleksid hakkama saanud ka Justus Puustakuga „Õnnelind flamingost“.

Sa oskasid õpilaste südameid sõnaga sütitada, mäletan su sõnu praegugi.

Sa käisid ajaga kaasas, pidasid silmas aja ja ühiskonna nõudmisi, unustamata sealjuures elu ja inimese põhiväärtusi, aga ei suhtunud minevikku üleolevalt. Sul jätkus tarmukust ja teotahet teha mulle selgeks, et kool ei ole välja mõeldud laste karistamiseks.

Sa sütitasid minus kire lugemise vastu.

Sa tegid mulle selgeks, et kõik ülesanded on väga loogilised.

Sa andsid mulle alati teise võimaluse, Sa võtsid alati vabanduse vastu.

Sa ei tõstnud asjata häält, parastanud ega tundnud teiste suhtes kahjurõõmu.

Tean, et Sul oli kodus pereõnne ja koolis tööõnne.

Sa olid isiksus ja isiklik eeskuju paljudele. Minu jaoks ei mänginud rolli, kas oled mees või naine – ma tahtsin saada sinusuguseks. 

Sa andsid meile teadmisi, aga kujundasid ka suhtumist teistesse inimestesse, loodusesse, kultuuri ja ühiskonda laiemalt. Peale hariduse jagasid Sa meile ka headust.

Sinu asetäitjaga oli raske harjuda.

Sa elasid minus edasi, elad siiani.

Sa näed oma töö tulemust kõikjal: linnas, maal, poes ja pangas, teleris ja teatrisaalis, Toompeal ja Kadriorus.

Soovin, et meie armsal maal jätkuks igale õpilasele üks õpetaja, kes jääks talle eluks ajaks hinge. Heas mõttes muidugi. Head õpetajate päeva, kallid õpetajad!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!