„Narva – linn, mille me kaotasime“ sügishooajal linnades üle Eesti

3. okt. 2023 Vaba Lava - Kommenteeri artiklit
„Narva – linn, mille me kaotasime. Ühe linna hävitamise lugu“ põhineb dokumentaalsetel materjalidel. Foto: Ilja Smirnov

Sel hooajal toimuvad Vaba Lava etendused mängupaikades nii Tallinnas, Tartus, Kohtla-Järvel kui Narvas. „Narva – linn, mille me kaotasime“ Tallinna etendust saab vaadata Kumu auditooriumis juba 16. oktoobril.

Mida me teame Narvast? Seda, et Narvas on peaaegu 60 000 inimest! Et see on piirilinn, kus on piire rohkem, kui esmapilgul tundub. Linn, mis ei ole kunagi oma nime vahetanud. See on linn ja linlased, kellel tuleb oma identiteet ja tulevik veel määratleda. 

Julia Augi lavastus soovib aidata linna mälu taastada. 

Sõjaeelne Narva oli väga ilus linn barokse vanalinna, kultuurielu ja inimestega – tõeline Põhjamaade pärl! Piirilinn, mille tänavatel võis kuulda eesti, vene ja rootsi keelt.

Lavastuse loomisel küsisime, mis on sellest Narvast saanud. Mis juhtus 1944. aasta 6. ja 7. märtsil, et linn hävines? Kes võttis vastu otsuse Narva maatasa pommitada ja asendada unikaalsed ajaloolised hooned vaid mälestustega nendest? Tulemerest tuhaks saanud linn lükati kokku kui ehituspraht. Aga millised olid need inimesed ja nende lood, kes elasid Vana-Narvas?

„Narva – linn, mille me kaotasime. Ühe linna hävitamise lugu“ põhineb dokumentaalsetel materjalidel ja Narva linna legendidel. Lavastus soovib anda linnale tagasi tema mälu, sest sellel, kes ei mäleta oma minevikku, ei saa olla tulevikku.

Lavastus on sobilik õppematerjal Eesti ajaloo käsitlemisel. 

Sel sügisel saab alguse ka Vaba Lava 2023/2025. a hooaja kuraatoriprogramm.

Uus kuraator on noor skandaalne Poola lavastaja Jakub Skrzywanek ning tema kuraatoriprogrammi esimene lavastus „Sõda ja rahu“ esietendub Rävala 8 konverentsisaalis 13. oktoobril. Lavastus põhineb suures osas intervjuudel Eesti sõjaveteranidega ning on justkui sotsiaalse mälu uurimus sõjalisest väljaõppest, sõduripsühholoogiast, sõjajärgsetest traumadest ning ühiskonda integreerumisest pärast sõjakogemust.

Rohkem infot vabalava.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!