Õpetajate Leht 3. oktoobril

2. okt. 2023 - Kommenteeri artiklit

Ükskord koidab õpetajate päev ehk Terminaator tuleb taas

Kirjanik ja õpetaja Jürgen Rooste arutleb õpetajaks olemise ilu ja valu üle.

Neli vahvat tulevast õpetajat: õpetaja peab olema noortele eeskujuks

Tänavu sügisel astus Tartu Ülikooli õpetajakoolitusse humanitaar- ja sotsiaalainete õpetajaks õppima neli noort, kes on üheksa aastat õppinud Tartu Hansa Koolis ühes klassis. Päikselisel septembripäeval tegid Melani Abedi, Greta Vind, Katre Nael ja Kelly Lääne üllatusvisiidi oma kunagisse kooli ja kohtusid oma klassijuhataja ja emakeeleõpetaja Lea Sokmani ning esimese õpetaja Mai Sulaga.

Spetsialistid kooli ehk Õpetajast, palgast ja hariduse kvaliteedist

Hea kooli ja õpetaja mõõdupuud on otsitud kõikidel aegadel. Oleneb ju neist, millise kultuuripildiga noored ellu lähevad, mida nad teavad, oskavad ja väärtustavad. Urve Läänemets kirjutab, et diferentseeritud palk vastavalt karjäärimudelile taastab usu professionaalsete oskuste väärtustamisse ja loodetavasti ei pane õpetajat koolist lahkuma ja tasuvamaid jahimaid otsima.  

Oh, oleks üks lõputu õpetajate päev …!

Riigikogu kultuurikomisjoni aseesimees Tõnis Lukas kirjutab, et peame oskama tänada ka õpetajaid, kes ei ole veel pensionil ja veel õpetavad ‒ sellest saavad nad loodetavasti indu ega väsi ära.

Väärtusi naljalt ei õpeta ja mõistus on kriminaalselt ülehinnatud

Maailma ühe tunnustatuma sotsiaalpsühholoogi Jonathan Haidti teost „Õiglane meel“ analüüsides leiab Martin Pent, et moraal seob ja pimestab meid, ja kui rääkida isiksuses sügavalt juurdunud väärtustest, siis oleme kõik omaenda kinnituskalduvuse vangid.

Valminud on hindamisvahendid 1. ja 2. klassi õpilastele

Piret Soodla TLÜ-st ja Sirje Piht Harnost tutvustavad uut elektroonilist hindamisvahendit, millega saab ülevaate 1. ja 2. klassi õpilaste keele- ja matemaatikapädevusest ning kognitiivsetest võimetest. Esimese klassi lapsed vastavad küsimustele tahvelarvutis, nii et õpetaja saab neid juhendada ja aidata.

Soome ja Eesti lasteaednikud ühise laua taga

9. augustil kohtusid Tallinnas Soome ja Eesti lasteaednike liidu esindajad, kes rääkisid olulistest teemadest kummagi riigi alushariduses.

KULTUURISÜNDMUS

Sündmusterohke kultuurisügis on hoo sisse saanud. Õpetajate Lehe kultuurikülgedelt leiab ülevaate, milliseid uusi lavastusi, filme, kontserte koos õpilastega vaatama-kuulama minna.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!