Teeviit Juunior on turvaline kanal laste ja noorte meediapädevuse arendamiseks

24. okt. 2023 Tiina Nõmm Haridus- ja Noorteameti kommunikatsioonispetsialist - Kommenteeri artiklit

Teeviit Juuniori toel saab laste ja noortega arutleda väärinfo leviku üle. Portaal on kasulik tööriist ka õpetajale, ringijuhendajale või lapsevanemale, et toetada info- ja meediapädevuse arendamist.

Lapsed ja noored seisavad iga päev silmitsi suure infovoo ning -müraga, mistõttu võib õigete valikute tegemine olla keeruline. Noorteinfoportaal Teeviit Juunior on võtnud fookusesse noorema sihtrühma meediapädevuse arendamise, et toetada digikanalites leviva info osas analüütilist mõtlemist, allikakriitilisust ja teadvustada võimalikke ohte.

Teeviit Juunior on 7–12-aastastele lastele ning noortele suunatud info- ja mänguportaal. Portaali sisumaterjali loomise ja koondamise juures on seatud fookus lapsesõbralikule sõnastusele ning lihtsusele, ent sealjuures on erilist tähelepanu pööratud just kvaliteetsetele ja usaldusväärsetele allikatele.

Haridus- ja Noorteameti noorteinfo valdkonna peaekspert Kaie Pranno sõnas, et oluline osa on ka allikatele viitamine ja info kontrollimise võimalus – nii kujundame juba varajases eas lapses ja noores oskust näha, kas ja millel info põhineb. „Portaali koondatud tasuta mängud on kategoriseeritud teemade kaupa, haridusliku sisuga ning toetavad mitmete oskuste ja teadmiste arengut. See kõik aitab infoühiskonnas paremini orienteeruda ja teha õigeid valikuid. Siinkohal ongi Teeviit Juunior hea stardikoht, kust alustada,“ lisas ta.

„Teeviit Juunior on iga lapse ning noore jaoks soe ja turvaline infokodu! Sarnaselt kodusele keskkonnaga on portaalist võimalus leida usaldusväärset ja turvalist infot erinevate teemade kohta,“ ütles Teeviit Juuniori peatoimetaja Liise Timmo.

Portaal Teeviit Juunior on üleriigilise noorteinfoportaali Teeviit alamkanal. Mõlemad portaalid pakuvad kvaliteetset, usaldusväärset ja kontrollitud infot ning on omavahel seotud nii kajastatud teemavaldkondade kui ka allikate osas. Nii on loodud kasvavale lapsele ja noorele sujuv üleminek ühest kanalist teise, arvestades ealise ja sotsiaalse, vaimse ning füüsilise arengu, huvide ja infovajadustega.

Mis on noorteinfo? Noorteinfo ehk noortele ja lastele suunatud info on vormistatud noorele arusaadavas ning sobivas vormis, olgu selleks siis video, tekst või plakat. Noorteinfo aitab noorel mõista ümbritsevat maailma ning teha selle põhjal iseseisvaid otsuseid, näiteks millisesse huviringi minna või kuidas oma vaimset tervist hoida. Uuri lisa www.teeviit.ee/noorteinfo.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!