Tulekul juba üheteistkümnes aasta õpetaja gala

3. okt. 2023 Sirje Pärismaa toimetaja - 1 Kommentaar

Laupäeval, 7. oktoobril kell 18.45 algab Eesti Televisioonis otseülekanne aasta õpetaja galalt, kus kuulutatakse välja aasta õpetaja konkursi laureaadid ning antakse üle riigi hariduspreemiad.

Üle hulga aja toimub haridusrahva suursündmus Tartus Vanemuise kontserdimajas, kus üheteistkümne aasta eest leidis aset ka esimene aasta õpetaja gala. 

„Piduliku õhtu moto on „Kõlame kokku“,“ märkis gala eestvedaja, haridus- ja teadusministeeriumi kommunikatsiooniekspert Margit Voog. Kooskõla ja soovi kokku kõlada on näha-kuulda ka teemade ja esinejate valikus. 

Vaheklippides ei vaadata seekord ilukirjandusse ega tehta ülemäära nalja, vaid räägitakse ausalt päevakajalisest ja soovitakse panna mõtlema inimesi nii saalis kui kodus ekraani ees. Videod käsitlevadki emotsionaalses võtmes kolme suurt teemat, mis hariduses praegu päevakajalised. 

Klipis, mis keskendub õpetajaameti väärtustamisele, räägib noor õpetaja oma mõtetest-tunnetest. Teises videolõigus on fookuses eestikeelsele haridusele üleminek ja minnakse külla vene õppekeelega kooli eesti keele õpetajale ja tema õpilastele. Kolmas video keskendub õppimisele ja oskustele ning tutvustab karjääripöörde järel kooli tööle asunud õpetajat.

„Kui eelmisel aastal tõi kõigile pisarad silma Ukraina poiss, siis seekord on emotsioone kolm korda rohkem ja laval kolm eri kodukeelega last, kes räägivad keelest ja kodumaast ning panevad meid, kibestunud täiskasvanuid, mõtlema,“ lausus Margit Voog.

Teist aastat on gala lavastaja Veiko Tubin. Õhtut juhib muusik ning pärimuse edendaja, alati särav ja energiline Jalmar Vabarna. Tema kõrval astub üles Tartu Jakobi Mäe Teatristuudio noor ning andekas õpilane Arabella Antons, kes õpib Hugo Treffneri Gümnaasiumis.

Muusikutest esinevad noore põlvkonna tõusev täht Maris Pihlap ja Eesti Laulul tuntust kogunud Ollie. Jarek Kasar koos Tartu Noortekooriga esitab üle hulga aja oma märgilise teose, esmakordselt 2006. aasta vabariigi aastapäeva vastuvõtul kõlanud „Minu inimesed“. Soliste saadab Estraadiraadio.

„Püüame pakkuda äratundmisrõõmu võimalikult laiale publikule,“ sõnas Margit Voog. Pidulik õhtu on ehitatud üles nii, et kava oleks meeleolukas jälgida nii saalis kui kodus teleri ees. 

Aasta õpetaja galal tunnustab haridus- ja teadusministeerium haridustöötajaid ja hariduse toetajaid, kelle töö on teistele eeskujuks.

Nagu varasematelgi aastatel, kuulutatakse välja Vabariigi Valitsuse määratud aastapreemiad (10 000 eurot) ja elutööpreemiad (65 000 eurot). Esmakordselt määratakse aastapreemiad ka hariduse sõbra ja haridusteo kategooriates. Seega saavad tänavu lisaks Joosepi kujule rahapreemia juba kaheteistkümne kategooria laureaadid. Neljandat korda saavad 3000 euro suuruse preemia ka auhinnakandidaadid. 


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Tulekul juba üheteistkümnes aasta õpetaja gala”

  1. Viktor Välk ütleb:

    Võiks ju olla parem nimi. Pidulik kontsert! Aga, ei! Gala!
    Loomulikult on tore, kui õpetajate päeva tähistatakse! Aga , kas on vajalik mingite ebamääraste kriteeriumitega sotsialistliku võistluse analoogide alusel kedagi kellestki paremaks nimetada?
    Ei näe küll mingit vajadust!Päramine aeg oleks nendest olümpiamängude rudimentidest lahti ennast haakida , ja lihtsalt õpetajate päeva rõõmsalt nautida!

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!