VAT Teater 2023/2024: vähem sõnu, pikem samm

3. okt. 2023 VAT Teater - Kommenteeri artiklit
Septembris publiku ette jõudnud „Kabaree. Põrgu“ on inspireeritud Eduard Wiiralti samanimelistest gravüüridest. Foto: Augustin Allik

VAT-i hooaeg algab vaikselt. Ei, mitte tegevusetult, vaid hoopis kahe lavastusega, kus sõnu ei kasutata – rõhk on visuaalsusel, füüsilisusel, energial ja vaatemängul.

Septembris jõudis publiku ette Tanel Saare „Kabaree. Põrgu“, mis on inspireeritud Eduard Wiiralti samanimelistest gravüüridest ning kujutab pidu, mille piirid väga kiiresti pilbasteks tantsitakse.

Novembris esietendub Joel Väli „Ballaad loomulikkusest“, mille kurvameelne peategelane (Markus Truup) hakkab oma väikses korteris loodusfilmi väntama ja avastab seeläbi enda ümber uskumatult elusa, erutava ja ohtliku ökosüsteemi.

Jaanuaris 2024 valmib lavastaja Helen Rekkori ning näitlejate Maarja Tammemäe ja Silva Pijoni ühistööna lavastus „Arm“, eepiline lugu kahest naishingest, kes püüavad läbi pika ja piinarikka Euroopa ajaloo omavahel kontakti luua, kuid alati on miski põiki tee peal ees: olgu selleks siis religioonid, klannid, seisused, hirmud või maailmavaated.

Aare Toikka toob märtsis lavale sakslaste Lutz Hübneri ja Sarah Nemitzi noortelavastuse „Raev“. Päevakajaline lugu pajatab noorest naisõpetajast, kes on kaotamas usku oma töö õilsusesse ning otsustab end veel viimast korda proovile panna: ta hakkab abistama tõrksat üheksandikku, kes kõiki oma probleeme vaid agressiooniga lahendada mõistab.

Hooaja lõpus viib VAT inimesed päriselt sammuma. Mais esietendub Sander Põldsaare tehnoloogiline rännaklavastus„Haihtuv Tallinn“, mille käigus näidatakse huvilistele pealinna peidetud sopikesi, et siis üheskoos luua pilt sellisest Tallinnast, mida üldsus veel näinud pole.

Loomulikult jätkab VAT Teater külluslike haridustegevuste ja -materjalide pakkumist, millega saab rikastada teatrikülastusi või õpilasi üldisemalt julgustada ja informeerida. Mitmed töötoad kuuluvad kindla lavastuse juurde. Kirjutamistöötuba„Vatinaarium“ sobib imehästi pärast lavastuse „Mesilane sinu peas“ vaatamist. Lavavõitluse töötuba kõlksub ideaalselt kokku „Pál-tänava poistega“. 

„#kaotamindära“ keerukaid teemasid aitab avada foorumtöötuba „Noor virtuaalmaailmas“. Päris omaette nähtus on „Foorumetendus: Vaheaasta“, kus töötoa meetod ja lavalugu on kombineeritud haaravaks terviksündmuseks.

Ohtralt näiteid meie pakettidest ning soovitusi kasutus- ja kombineerimisvõimalusteks leiate VAT Teatri kodulehe „Haridustegevuste“ rubriigist.

Ühtlasi kutsume õpetajaid ja õpilasi üles tutvuma meie Tasku-Vivaariumiga, põneva online-keskkonnaga, mis on mõtteline jätk VAT Teatri möödunud hooaja lavastusele „Vivaarium“. Tasku-Vivaariumis saab uurida mänguliselt inimeste manipuleerimise ja ühiskondliku lahterdamise teemasid. Keskkond on avatud iga kuu esimesel kahel nädalal ning on kõigile huvilistele tasuta. Ootame teilt tagasisidet, milline töötuba või materjal võiks Tasku-Vivaariumit toetada. Ettepanekud palume saata e-aadressil piret@vatteater.ee.

VAT nii!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!