Infotunnis käsitleti õpetajate palgatõusu

8. nov. 2023 Riigikogu pressiteenistus - Kommenteeri artiklit

Riigikogu liige Tõnis Lukas küsis peaminister Kaja Kallaselt Riigikogu infotunnis, mida teeb valitsus selleks, et õpetajate streik ära hoida. Lukase sõnul pakub valitsus õpetajate palga alammäära tõusuks 1,77 protsenti. Ta toonitas, et õpetajate taotlus palgatõusuks on asjakohane, et tagada järelkasv ja praegused õpetajad otsustaksid ses ametis jätkata. Lukas viitas, et see on eeldus ka selleks, et jätkuks õpetajaid ja saaks plaanitult üle minna eestikeelsele haridusele.

Kallase sõnul on haridus valitsuse jaoks julgeoleku kõrval prioriteet. Ta viitas, et haridus- ja teadusvaldkonda suunatakse 1,5 miljardit eurot, sellest õpetajate palgaks 561,9 miljonit eurot. Selle eest suurendatakse peaministri sõnul peale miinimumpalga ka diferentseerimisfondi. „Riik teeb koostööd ülikoolidega, et õpetajateks õppivate tudengite arvu suurendada. Halduslepingus õpetajakoolitust pakkuvate ülikoolidega on suurendatud õpetajate ja tugispetsialistide õppekohtade arvu, Tallinna Ülikoolis vastavalt 155 ja Tartu Ülikoolis 262 täiendavat õppekohta. Lisaks rahastame õppekohti eestikeelsele õppele ülemineku tegevuskava raames,“ lausus Kallas. Ta lisas, et suurendatud on stipendiumifondi õpetajakoolituse ja tugispetsialisti koolituse tudengitele, milleks valitsus on teinud ettepaneku eraldada järgmisel aastal 4,6 miljonit ja 2025. aastal 6,8 miljonit eurot.

Peaministri sõnul pöörab Haridus- ja Teadusministeerium tähelepanu ka õpetajate karjäärimudeli arendamisele, mis toetab õpetaja professionaalset arengut ning on seotud palga ja koolitusvõimalustega ja suurendab õpetajate professionaalset kindlustunnet. Kallas osutas, et täiendavat raha suunatakse ka kõrgharidusse ning õpetajate palka tõstetakse, erinevalt teistest valdkondadest, kus kitsastes oludes palgatõusu võimaldada ei saa. „Sellist palgatõusu, nagu oli õpetajatel eelmisel aastal – 24 protsenti –, ei ole tegelikult peaaegu ühelgi teisel valdkonnal peale päästjate ette näidata. See kasv on tõesti olnud erakordselt suur,“ lausus ta.

Kallase sõnul on valitsusel eesmärk tõsta õpetajate palk 2027. aastaks 120 protsendini Eesti keskmisest palgast. Ta ütles, et eelmise palgatõusu kõrval aitab õpetajate palga tõusmisele kaasa ka maksuküüru kaotamine 2025. aastal. „Kindlasti otsime võimalusi seda palka rohkem tõsta,“ lausus peaminister ja lisas, et need võimalused peituvad koolivõrgu korrastamises.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!