Teaduse populariseerimise elutööpreemia pälvis Aare Baumer

21. nov. 2023 Eesti Teadusagentuur - Kommenteeri artiklit
Aare Baumer. Foto: Mikk Otsar

14. novembril anti Eesti Teadusagentuuri teaduskommunikatsiooni aastakonverentsil välja Eesti teaduse populariseerimise auhinnad kuues kategoorias ja eripreemiad. Auhinnafond suurusega 35 500 eurot jagunes kuue kategooria võitjate vahel. 

Tiiu Silla nimelise elutööpreemia pikaajalise süstemaatilise teaduse ja tehnoloogia populariseerimise eest sai Energia Avastuskeskuse teadus- ja arendusjuht ning mitteformaalse hariduse edendaja Aare Baumer, kelle kirglik ning pikaajaline teaduse populariseerimine on silmad särama pannud paljudel. 

„Aare Baumer on kirglik teaduse populariseerija, kes on reaal- ja loodusteaduseid huvitaval moel tutvustanud lugematule arvule lastele ning täiskasvanutele enam kui 20 aastat. Energia Avastuskeskuse ühe alustalana on ta loonud kümneid teadust populariseerivaid näitusi ja valmistanud maailmas ainulaadseid eksponaate. Aare jätkab oma tööd väsimatult ning väärib elutööpreemiat igati,“ ütles Baumeri endine kolleeg, teaduse populariseerija ja Eesti Rahva Muuseumi direktor Kertu Saks.

Peapreemiad kategooriate kaupa

  • Teaduse ja tehnoloogia populariseerimine audiovisuaalse ja elektroonilise meedia abil – Tiiu Rööp.
  • Teaduse ja tehnoloogia populariseerimine trükisõna abil – „Viguriga kaardid – Eesti kujutatuna kaartidel“ (eestvedaja Taavi Pae).
  • Tegevused / tegevuste sarjad teaduse ja tehnoloogia populariseerimisel – tüdrukute tehnoloogiaring HK Unicorn Squad (projektijuht Liis Koser, idee algatajad Taavi Kotka ja Kerstin Kotka). 
  • Parim teaduse ja tehnoloogia populariseerija (teadlane, ajakirjanik, õpetaja jne) – loomaökoloog Tuul Sepp. 
  • Parim uus algatus teaduse ja tehnoloogia populariseerimisel – Praktikal Education (tegevjuht Omari Loid, kaasasutajad Kaido Reivelt, Eva Pedjak, Oleg Shvaikovsky). 

„Tänu ega tunnustust ei saa kunagi olla liiga palju, eriti tegevustes, kus tulemused ei ole kohe silmaga nähtavad. Tänaseid laureaate ühendab üks joon: nad on oma tegevustes kirglikud ja teevad seega oma tööd hästi. Samuti ühendab neid visioonitunne, nad panustavad igapäevaselt sellesse, et teaduspärane mõtteviis oleks meie ühiskonnas juurdunud. Siiras tänu kõikidele teaduskommunikatsiooni ja teaduse populariseerimisega tegelevatele inimestele – teie töö ei lõpe kunagi,“ ütles auhindu üle andes Haridus- ja Teadusministeeriumi kantsler Kristi Vinter-Nemvalts.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!