TEMUFI noortelavastus „U-TUBE“ mudib taas suunda!

13. nov. 2023 Temufi - Kommenteeri artiklit
TEMUFI menukas noortelavastus „U-TUBE“ jõuab taas publiku ette juba veebruaris. Fotod: Kevin Kohjus

„Kelleks sa tahad saada, kui suureks kasvad?“ küsis Friedebert Tuglas väikeselt Illimarilt.

Influencer’iks!“

TEMUFI menukas noortelavastus „U-TUBE“ jõuab taas publiku ette juba veebruaris.

„U-TUBE“ räägib loo teismelisest neiust, kes unistab influencer’iks saamisest, mikrokuulsuse omandamisest. Mis aga selle kõigega kaasneb? Mõistagi tuntus, raha, glamuur, tasuta riided ja vitamiinijoogid, kuid pealtnäha lillelise elu telgitagustes ka küberkiusamine, internetipedofiilia, probleemid igapäevasuhtluses ja depressioon. Lavastus heidab pilgu nendele probleemidele, lähtudes suurte ideedega neiu küsimusest „Kelleks tahan ma saada, kui suureks kasvan?“.

Lavastaja Peep Maasik toob välja: „Statistikast selgub, et 21. sajandi noorte ihaldatuim töökoht on influencer. Aga millega siis tegeleb influencer ehk suunamudija? See amet ühendab endas režissööri, operaatori, valgustaja, turundus- ja müügijuhi, dramaturgi ja loomulikult ka peaosatäitja ülesanded – kõike seda vastavalt iseenda oskustele ja vajadustele. Pealtnäha tundub vägagi lilleline elu.“

Lavastaja lisab, et vaadates tänapäeva ühiskonda, süveneb temas veendumus – sotsiaalmeediast ja sellega kaasnevatest võludest ja valudest tuleb noortega rääkida.

„Elame infotehnoloogia ajastul, mis kajastub ka selles, kellega ning mismoodi me suhtleme. Suur roll on siin sotsiaalmeedial: virtuaalses keskkonnas ja võrgustikes – internetifoorumites, blogides, suhtlusportaalides – suheldakse, luuakse ning jagatakse teavet ja ideid. Igal pool ümbritsevad meid suunamudijatest „eeskujud“.

Igasuguste sündmuste pilte ja videoid laetakse kõikjale Facebookist Youtube’ini. Et teada saada, mis sinu ümber toimub, pole enam vaja isegi kodust välja minna. Ja mis kõige toredam: isegi äri on võimalik ajada suhtlusportaalide kaudu! Selle tarbeks on kujunenud lausa ametinimetus – influencer. Oma diivanilt saad teada sedagi, milline jalanõu parajasti kõige populaarsem on. Selles sotsiaalmeedia suur võlu peitubki!

Kahjuks on igal mündil kaks külge … Võlu võib muutuda valuks. Haavatavaks muudame end sealjuures ise: anname maailmale teada, et läheme reisile, postitame pilte oma eraelust jne. Selle peale, et kurikaelad ei maga, vaid surfavad sama aktiivselt internetiavarustes, mõtleme vähe. 

Eelkõige on kujunenud arvamus, et ainult oma sõbralisti postitatu võõrasteni ei jõua – milline enesepetmine! Aga sellest saad aru alles siis, kui reisilt naastes avastad, et osa sinu varandusest on leidnud uue omaniku. Piisab ühel sõbral mõnda pilti jagada, kui see hakkab elama oma elu, ja sina selle algomanikuna ei saa enam midagi teha. Käisid rajul peol, mille pilte ei tahaks maailmale näidata? Samas leiad, et sõbrad oleksid kadedusest lillad? Mis seal ikka – ma pole kadekops, laen pildid jälgijatele vaatamiseks, ning kui olemas on ka videod, no vaadake siis ja kadestage!

Jälgijad ohivad, puhivad ja kommenteerivad ning mõni isegi jagab seda. Ja taas kord hakkab video või foto iseseisvuma.

Laval on Kaarel Targo (Must Kast), Amanda Hermiine Künnapas (külaline) ja Mathias Leedo (külaline).

Autor-lavastaja on Peep Maasik, kunstnik Jan-Erik Sarv, helilooja – muusikaline kujundaja Martin Aulis, videokunstnik Kevin Kohjus, valguskujundaja Peep Maasik, koreograaf Tanel Ting (Kuressaare Teater).

Etendused toimuvad 12.–22. veebruarini

  • 12.02 Kuressaare Teater kell 12 ja 15
  • 13.02 Vene Teater kell 13
  • 14.02 Pärnu Kontserdimaja kell 12
  • 15.02 Haljala Kultuurikeskus kell 13
  • 16.02 Ugala Teater kell 11
  • 19.02 ERM-i teatrisaal kell 12 ja 15
  • 22.02 Narva Vaba Lava kell 13

Etendus on ühes vaatuses ja kestab 1 tund ja 25 minutit. 

Info ja piletid www.temufi.ee.

Lavastus on sobilik vaatajale alates 12. eluaastast.

Piletid Piletilevist, grupibroneeringud kaisa@temufi.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!