Arvustusvõistluse Kapsas võitjad on selgunud

26. jaan. 2024 Brita Tuuling Eesti Lastekirjanduse Keskuse kommunikatsioonijuht - Kommenteeri artiklit

Reedel, 26. jaanuaril kuulutati Eesti Lastekirjanduse Keskuses välja teist aastat toimunud  arvustusvõistluse Kapsas võitjad. Konkurss oli suunatud 6.–9. klassi õpilastele üle Eesti ja võistlusele saadeti kokku 88 tööd.

Võistluse idee autori ja žüriiliikme Jaanika Palmi sõnul tegi rõõmu osalejate suur arv, mis näitab noorte jätkuvat lugemissoovi ja vajadust oma elamusi teistega jagada. „Rohkelt oli arvustusi, mida iseloomustas hea analüüsi-, seostamis- ja kirjutamisoskus, kuid esile kerkisid need arvustused, milles autor oli leidnud omapärase lähenemisnurga või osanud olla põhjendatult kriitiline,“ ütles Palm.

Töid hinnati kahes vanuseastmes. 6.–7. klassi õpilaste hulgast tuli võitjaks Eliise Vunder Miina Härma Gümnaasiumi 6. klassist, kes kirjutas arvustuse Andris Feldmanise ja Livia Ulmani raamatule „Erik Kivisüda“. Teise koha pälvis Elis Männik Tallinna Mustamäe Gümnaasiumi 7. klassist arvustusega Timo Parvela „Varjude“ triloogia esimesele osale. Kolmandale kohale tuli Hõbe Arro Tallinna Muusika- ja Balletikooli (MUBA) 6. klassist arvustusega Katie Kirby teosele „Lottie Brooksi megakeerulised armumised“.

8.–9. klassi vanuseastmes jagasid esimest ja teist kohta 8. klassi õpilased Brenda Regina Reinaru Tartu Hansa Koolist ja Maria Mai Siimut Haapsalu Põhikoolist, arvustades vastavalt Maarja Astoveri raamatut „Kurat ja ingel mu õlal“ ja Steven Eomoisi teost ,,Nüüd on küll kõik!”. Kolmandale kohale tulid Otto Arro Loo Keskkooli 9. klassist, kes kirjutas arvustuse Trudi Trueiti raamatule „Avastajate Akadeemia: keelatud saar“ ja Melissa-Elise Kase Kadrioru Saksa Gümnaasiumi 8. klassist oma arvustusega Igné Zarambaité noorteromaanile „Süngete vete vaimud“. Ära märgiti Tartu Mart Reiniku Kooli 9. klassi õpilase Markus Kadaste raamatuarvustus KIWA teosele „Kummiliimiallikad“.

Eesti Lastekirjanduse Keskuse eripreemia sai Roosi Kõiv Miina Härma Gümnaasiumi 6. klassist J. K. Rowlingu „Jõulupõrsa“ arvustuse eest. Hea Lapse eripreemia pälvis Tallinna Prantsuse Lütseumi 6. klassi õpilane Emili Adriana Joost, kes arvustas Katrin Vanem-Joosti raamatut „Koerake pappkastis. Amy lugu“.

Žürii ja võistluse korraldajad tänavad ka õpetajaid, kes innustasid oma õpilasi konkursist osa võtma ning neid teosega töötamisel ja kirjutamisel toetasid.

Võistluse kutsus ellu Eesti Lastekirjanduse Keskus koostöös Õpetajate Lehe ja ajakirjaga Hea Laps ning see kestis 24. augustist 30. novembrini 2023. Konkursi eesmärk oli leida noori talendikaid raamatuarvustajaid, et ka tulevikus saaks meie kultuurilehtedest lugeda asjatundlikku lasteraamatukriitikat. Samuti soovisid korraldajad õhutada noori raamatute üle mõtteid vahetama. Võistlusele laekus kokku 88 tööd ning nende hulgast valis parimad välja kuueliikmeline žürii: Anna-Magdaleena Kangro ja Kätlin Vainola Heast Lapsest, Jaanika Palm, Ülle Väljataga ja Helena Kostenok Eesti Lastekirjanduse Keskusest ning Tuulike Kivestu-Rotella Õpetajate Lehest.

Parimaid arvustusi saab varsti lugeda ajakirjast Hea Laps ja Õpetajate Lehest.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!