Eesti keele kui teise keele õpetajate väljakutsed

23. jaan. 2024 Ingrid Prees Eesti Keele kui Teise Keele Õpetajate Liidu juhatuse esimees - Kommenteeri artiklit

Eesti Keele kui Teise Keele Õpetajate Liit on haridus- ja teadusministeeriumi strateegiline partner 2022–2024 poliitika elluviimisel prioriteedi „Kvaliteetne eestikeelne haridus ja keeletehnoloogia arendamine“ lõikes.

Kahe partnerlusaasta jooksul on liidust kujunenud ministeeriumile usaldusväärne partner. Ministeeriumi toetus võimaldab korraldada eesti keele kui teise keele / emakeele-, eesti keeles aineid õpetavatele ning keelekümblus- ja lasteaiaõpetajatele kord kuus temaatilisi vestlusõhtuid Zoomis, suvekoole ja seminare. 

Ida-Virumaa teise ja kolmanda kooliastme õpilastele toimunud esseekonkursi teema oli seotud hariduses palju kõneainet tekitanud Ida-Virumaaga. Esseekonkursile „Idavirulane olla on uhke ja hää“ laekus 21 tööd üheksast haridusasutusest (neist viis uut) ja üheksalt juhendajalt. Tänuüritusel Paide Wittensteini Ajakeskuses oli võimalus rännata ajas ja proovida kätt pakutrüki töötoas. Tublid kirjutajad said meeneks esseekogumiku, mida saab lugeda liidu kodulehel. Välja on kujunenud n-ö staarkirjutajad, kes osalevad esseekonkursil aastaid ja keda on korduvalt kutsutud ka tänuüritusele. Liidul on suur au organiseerida õpilastele harivat tänuüritust, mis paneb silmad särama.

Liit korraldas aasta jooksul õpetajatele kaks suvekooli, aastakoosoleku-seminari ja väljasõiduseminari. Kolmepäevases suvekoolis Lõuna-Eestis tutvuti kohalike vaatamisväärsustega, ammutati põnevaid nippe kolleegidelt, loodi kontakte vabas õhkkonnas. Keelekümblusõpetajatele esmakordselt korraldatud kahepäevane suvekool Käsmus täitis oma eesmärgi – loodi n-ö kärgvõrgustik keelekümbluse praktikutest, kes on valmis panustama võrgustiku arendustegevusse, et toetada kõiki õpetajaid oma kogemuse ja teabega üleminekul eestikeelsele õppele.

Liidu liikmed külastasid Tallinna haridusasutustes ja keelekeskustes avatud tunde. Aastakoosolekul oli ka võimalus osaleda töötubades.

Kahepäevane seminar Haapsalus teemal „Mõjus motivatsioon“ tekitas paljudes huvi. 40 õpetajat nautisid õppe- ja kultuuriprogrammi piiskopilinnuses, Iloni Imedemaal ning osalesid motivatsioonikoolitusel.

Seminarid, suvekoolid ja vestlusõhtud on osa võimalustest, mida liit pakub. Liikmena saab igaüks kaasa rääkida hariduselu puudutavates küsimustes, andes sisendit haridus- ja teadusministeeriumi eelnõudele, ning jagada oma kogemust töötubades. Esindajaid on kutsutud kohtumisele poliitikutega, haridus- ja noorteametiga, Eesti Keele Instituudiga, ERÜ kooliraamatukogude sektsiooniga, võtma sõna Riigikogus eestikeelsele õppele ülemineku arutelul. Liidu liikmed on tunnustatud koolitajad. Panustame kvaliteetsesse eestikeelsesse õppesse ning liigume järjepidevalt „Eesti keele arengukava 2021–2035“ eesmärkide täitmise suunas.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!