Rahvusooperi haridusprojektid viivad lapsed muusikateatri võlumaailma

13. veebr. 2024 Tuuli Potik, Priit Aimla Rahvusooper Estonia - Kommenteeri artiklit
Haridusprojekt “Orkestrimäng”. Foto: Sirli Kirst

Tere tulemast Rahvusooperisse Estonia! Estonia on muusikateater, see tähendab, et kõik teatrietendused toimuvad siin muusika saatel.

Just nii kõlab tervitus lastele suunatud haridusprojektidel „Punamütsike ja 7 pöialpoissi“ ning „Orkestrimäng“. Mõlemaid programme viiakse läbi Estonia restoranis, kus on palju rohelust ja avarust. 

„Orkestrimängu“ eesmärk on teha tutvust ooperiteatri orkestris olevate keelpillide, löökpillide ja puhkpillidega. Nii nagu iga perekond on erinev, on seda ka pillide perekonnad. Kes teevad kõrget, kes madalat häält, kes on suured, kes väikesed. Pillidega saab matkida nii inimhääli kui loodusest tulevaid hääli ning pillihääli kokku pannes kõlab imekena muusika.

Üheskoos vaadatakse ja kuulatakse, millist häält teeb kuninglik puhkpill trompet, maailma kõige suurem vaskpuhkpill tuuba, puhkpillide perekonna keskmine võsuke tromboon ning väikseim puhkpill pikoloflööt. Nende pillide esituses kuuleb sõprusmarssi Verdi ooperist „Aida“ ning meloodiaid Tšaikovski balletist „Luikede järv“.

Keelpillidest on kohal viiul, vioola, tšello ja mandoliin. Keelpille saab mängida nii poogna kui näppudega. Keelpillide esituses kuulame Vivaldi „Kevadet“.

Suuremat kolinat ja mürinat teevad orkestris löökpillid, kelle perekond on kirev ja kus on kaunikõlalised kellamängud, timpanid, taldrikud ja tamburiinid. Löökpillide saatel kuulame Beethovenit, Mozartit ja Bernsteini. 

Haridusprogrammi „Punamütsike ja 7 pöialpoissi“ eesmärk on näidata, kuidas sünnib teater, aktiveerida lapse kujutlusvõimet ning kasvatada armastust muusikateatri vastu.

Etenduse juht Võlurmees valib kõigepealt publiku seast näitlejad – seitse pöialpoissi. Seejärel pannakse kokku etendus, valgus, heli, kostüümid, orkester. Koos harjutatakse ühislaule ning alles seejärel mängitakse läbi etendus. Lisaks Võlurmehele, vanaemale ja Punamütsikesele löövad fantaasiarikkas haridusprojektis kaasa Linnuhaldjas, kuri nõid ja laulev hunt. Musitseerib keelpillitrio.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!