Wiedemanni keeleauhinna pälvis luuletaja Hando Runnel

8. veebr. 2024 HTM - 1 Kommentaar
Hando Runnel. Foto: Reti Kokk

Valitsus otsustas määrata 2024. aasta F. J. Wiedemanni keeleauhinna Hando Runnelile järjepideva ning mõjuka panuse eest eesti keele, kirjanduse ja kultuuri rikastamisse ja kindlustamisse luuletaja ja kirjanduselu korraldajana.

Haridus- ja teadusminister Kristina Kallas õnnitles ja tänas laureaati. „Hando Runneli olulisust Eesti kirjanduse ja keele arengus on raske üle hinnata. Runneli luuletused ja tekstid on jätnud jälje tervete põlvkondade sõnavarasse,“ ütles Kallas. 

Hando Runnel on ligikaudu 60 raamatu autor, mille hulgas on umbes 40 luulekogu. Runneli luuletusi on aga peaaegu võimatu kokku lugeda, nagu ka nende kaudu keelde tulnud väljendeid – „ei saa me läbi Lätita“, „maa tuleb täita lastega“ jmt. Viimasel kolmel kümnendil on Runnel „Eesti mõtteloo“ sarja peatoimetajana teinud rahvale taas kättesaadavaks paljude keeleinimeste töid. 

Hando Runnel on tegutsenud vabakutselise kirjaniku ja luuletajana rohkem kui pool sajandit. Alates 2012. aastast on ta teaduste akadeemia liige. 

Wiedemanni keeleauhind antakse laureaadile üle riigipreemiate aktusel 21. veebruaril. Preemia suurus on 65 000 eurot.

F. J. Wiedemanni keeleauhind määratakse igal aastal ühele isikule väljapaistvate teenete eest eesti keele uurimisel, korraldamisel, õpetamisel, propageerimisel või kasutamisel. Aasta tagasi määrati Wiedemanni keeleauhind Peeter Pällile, esimesena sai selle 1989. aastal Henn Saari.


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Wiedemanni keeleauhinna pälvis luuletaja Hando Runnel”

 1. Bor ütleb:

  “Mõtelda on mõnus,
  rääkida on raskem.
  Ärgem sellepärast
  pead veel norgu laskem..”
  Unustamatu luuletus!

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!