Hea Laps tähistab 30. sünnipäeva

16. apr. 2024 Tiina Vapper toimetaja - Kommenteeri artiklit
Ajakirja vapiloom Triibu-Liine, Leelo Tungal ja Kätlin Vainola. Foto: Teet Malsroos

Juba õige varsti, 19. aprillil tähistab oma 30. sünnipäeva ajakiri Hea Laps! Leelo Tungal, kes 1994. aastal ajakirja asutas, on rääkinud, et töötas sel ajal eesti keele ja kirjanduse õpetajana ning tal oli palju andekaid õpilasi, kelle kirjutatud jutte ja luuletusi ta oleks tahtnud kuhugi avaldamiseks saata, aga sellist kohta ei olnud. Nii tuligi tal endal ajakiri luua. Õnneks ei ole lapsed, kellele meeldib lugeda, kirjutada, joonistada, meisterdada, nuputada ja ajakirjale toredaid kaastöid saata, kuhugi kadunud ning ajakirja on neile vaja. 

2019. aastast peatoimetaja töö üle võtnud Kätlin Vainola sõnul proovib Hea Laps jätkuvalt koolilaste eluga sammu pidada ning kirjutada lapsi huvitavatel ja vajalikel teemadel. Endiselt ilmuvad Heas Lapses nii laste kirjatööd kui ka legendaarseks saanud püsirubriigid: õpetatakse meisterdamist ja mustkunstitrikke, on looduse-, nalja- ja kokandusnurk, nõu annab psühholoog, saab lahendada ristsõnu ja palju muud. Et lapsed on väga erinevad, püüab ajakiri olla mitmekesine ning katsetada eri rubriike ja lähenemisnurki. Igas numbris pakutakse välja vähemalt üks loomevõistlus, et innustada lapsi loominguliselt mõtlema, tegutsema ja midagi ise looma.

Kätlin Vainola peab hästi oluliseks, et ajakiri valmib suuresti koos lastega. Tema sõnul töötataksegi n-ö laiendatud toimetusega, kusjuures kaasautorite hulgas on lapsi ja noori üle Eesti. Igas numbris ilmuvad laste omaloomingule lisaks ka nende kirjutatud raamatututvustused ja arvustused, noored teevad ise intervjuusid, illustreerivad lugusid ning hoolitsevad ajakirja Instagrami konto eest. 

Samuti on väga tähtsal kohal töö õpetajatega, kes on ajakirja hindamatud abilised. Ajakiri omalt poolt pakub õpetajatele materjali, mida ainetundides kasutada. 

Viis aastat tagasi loodi Hea Lapse klubi, millega on liitunud ligi sada õpetajat ja raamatukoguhoidjat üle Eesti. Nemad saavad iga kuu ka Hea Lapse uudiskirja, kus on nii loovtegevustega töölehti kui ideid koolitundides kasutamiseks. Õpetajad saadavad vastu laste töid, mida on nii palju, et sageli ei taha need ajakirja ära mahtuda. Kord kuus külastab peatoimetaja mõnd klassi ja viib läbi Hea Lapse tunni. Ta ütleb, et neil kohtumistel valdab teda alati hea tunne laste pärast, kelle õpetajatel on tahtmist lapsi innustada, koos tegutseda ja konkurssidel osaleda.

Igal aastal soovib ajakiri üllatada oma lugejaid ka millegi uuega. Pea viis aastat ilmus ajakirjas Priit Põhjala ja Ulla Saare vahva keeleteemaline doktor Tindipleki koomiks, mille sel aastal vahetas välja „Uksepoolne rida“ Tiiu Kitsikult. Alguse sai rubriik „Illustraatori nurgake“, kus oma tööd tutvustavad raamatukunstnikud. Dagmar Reinolti rubriigist, mis kannab sel aastal nime „Elust maal“, saab lugeda lahedaid lugusid rannakülast. Veel hakkasid sel aastal ilmuma loomaaia uudised ning lugemishuvilistele mõeldud rubriik „Raamatudoktor annab nõu“. Et tekitada lastes huvi raamatuarvustuste kirjutamise vastu, viib Hea Laps koostöös Eesti Lastekirjanduse Keskuse ja Õpetajate Lehega läbi raamatute arvustamise võistlust „Kapsas“.

Risti Kooli 3. klass võitis „Ekstra klassi“ peapreemia. Auhinnaks oli põnev koolipäev koos ajakirja, Leelo Tungla ja KIVA koolitusega. Foto: Monika De Oliveira

Toredaid algatusi on olnud palju. Eelmise aasta oktoobris käivitas Hea Laps koos Kiusamisvaba Kooliga algatuse „Ekstra klass“. Kolm kuud järjest said klassid end ühes loovtegevuses proovile panna. Esimesel kuul pidi mõtlema välja uusi vahvaid vahetunnimänge, teisel kuul looma klassi luuletuse või laulu, kolmandal kuul tegema omamoodi klassipildi. Tulemuseks oli suur hulk fantaasiarikkaid ja eriilmelisi töid. Kokku tegi kõik kolm etappi läbi 40 klassi, mida on rohkem, kui korraldajad arvata julgesid.

Iga etapi ülesande eest jagati klassidele auhindu, peaauhinna, milleks oli „Ekstra klassi“ päev, võitis Risti Kool. Märtsi lõpus käisid Leelo Tungal, ajakiri Hea Laps ja Kiusamisvastase Kooli koolitaja Anti Einpaul võitjatel külas, et veeta koos üks sisukas päev.

Mida soovida Heale Lapsele sünnipäevaks? Peatoimetaja Kätlin Vainola soovib, et Hea Laps jõuaks kõigi loominguliste lasteni, keda on igas klassis. Samuti õpetajateni, kellele ajakiri saab olla heaks kaaslaseks.

Hea Lapse sünnipäevapeol saavad kokku ajakirja suured ja väikesed autorid, saab näha laste esinemist ning kohal on ka mustkunstnik. Ühtlasi on kavas minikonverents, kus ajakirjaga seotud inimesed räägivad enda ja Hea Lapse sõprusest.

Hea Lapse kohtumine Lilleküla kooli 3. klassiga. Foto: erakogu

Keila Kooli raamatukoguhoidja Varje Mägi:

Kooli raamatukogus käib juba teist aastat koos Hea Lapse klubi. Meil on kaks gruppi, ühes teise ja kolmanda, teises neljanda klassi lapsed, ning mõlema grupiga kohtume kord nädalas. 

Alati lahendame ära ristsõna ja nuputamisülesande, kusjuures küsimustele vastamiseks tuleb lastel ju kõik ajakirjas olevad lood läbi lugeda, et sealt infot otsida. Oleme retseptide järgi kokanud, kila-kola kunsti teinud, „Osavnäpu“ rubriigi näpunäidete järgi pliiatsitopse ja muid esemeid valmistanud, loetud raamatute kohta tutvustusi kirjutanud. Psühholoogi testid on populaarsed nii nooremate kui vanemate laste hulgas, samuti meeldivad kõigile naljad, mida lapsed kordamööda üksteisele ette loevad.  

Oleme ka mitmesugustest võistlustest osa võtnud ja ajakirjale laste omaloomingut saatnud, meie kooli õpilaste luuletused ongi seal ilmunud. Iga kord, kui uus ajakiri koolimajja jõuab, vaatame esimese asjana üle „Auhinnasaju“ rubriigi, kus on kirjas auhinnasaajad. Last motiveerib väga, kui ta ajakirjast oma nime loeb. Eriti annab aga tegutsemisindu juurde see, kui tema töö on seal ära trükitud.

Meie kooli õpetajatele on ajakiri hea inspiratsiooniallikas ja abivahend tundides kasutamiseks. Mulle kui raamatukogutöötajale pakub see palju ideid, kuidas lapsi loovalt mõtlema ja tegutsema suunata.

Uuemõisa Lasteaia-Algkooli lapsed Hea Lapse töötoas loomingulises hoos. Foto: erakogu

Uuemõisa Lasteaia-Algkooli 6. klassi õpetaja Imbi Mäepere:

On huvitav kokkusattumus, et meie kuueklassiline kool saab mai alguses samuti 30-aastaseks nagu Hea Lapski. Olen selles koolis üle 20 aasta õpetaja olnud ja kõik need aastad seda ajakirja kasutanud. Kõik minu klassid on sellest osa saanud! Hakkame jõukohaste lugude ja ülesannetega tutvuma juba teises klassis. Minu arvates on Hea Laps justkui üks hea kooliõpik, mis annab teadmisi seinast seina. 

Lood loodusest ja teadusest, naljad, ristsõnad, mustkunstitrikid, kokandusnurk – kõik uuritakse läbi! Ajakiri paneb luuletama, laulma, looma – kõike tegema! Oleme pea kõigist ajakirjas välja pakutud võistlustest osa võtnud ja ka auhindu võitnud. Kuna ajakiri mulle endale nii kangesti meeldib, tulevad ka lapsed kaasa. Klassi kõige tagasihoidlikumadki julgevad proovida, mis näitab, et see järjepidev töö on vilja kandnud. 

Olen ajakirja palju kasutanud kirjandustundides ja näen, kuidas see arendab loovust ja soodustab omaloomingu tegemist. Tööõpetuse tundides meisterdame, inimeseõpetuse tundides teeme teste ja uurime iseenda kohta – Heas Lapses pole ühegi lehekülje peal ühtki kasutut nurka. 

Olen ajakirja tegijatele lõpmata tänulik, sest Hea Laps on aidanud mul lapsi mõista ja olnud töös suureks abiks – huvitav, tore ja täiesti oma!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!