Kolmapäeval avatakse Tartus tänavanäitus tuntud tartlaste portreedest

2. apr. 2024 Tartu Raatuse Kool - Kommenteeri artiklit

3. aprillil kell 16 avatakse Tartus Küüni ja Poe tänava nurgal omanäoline kunstiprojekt, kus eksponeeritakse tuntud Tartu elanike, siin sündinud või töötanud inimeste portreid, mille on taaskasutatavast materjalist loonud Tartu ja Tartumaa koolide 4.–9. klassi õpilased. Töid saab Küüni tänaval näha kuni 2. juunini.

Kunstiprojekt on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammist.

Näitusel on üleval 22 teost, milles peegeldub kunstnike rühma isikupära. Portreteeritavad valisid välja õpilased ise ning nende hulgas on väga erinevate elualade esindajaid: teatri, muusika ja kirjandusega seotud inimesi, koolijuhte ja haritlasi, aga ka sotsiaalmeedia sisulooja, „Rakett 69“ võitja ning üks president.

Õpilaste koosloome tulemusel valminud töödel näeme, millistena on lapsed portreteerinud Ott Seppa, Hando Runnelit, Peeter Volkonskit, Ivar Põllut, Kristiina Ehinit, Marju Lauristini, Arnold Rüütlit või Tartu Vaimu ennast. Näituselt leiame ka Oskar Lutsu, Jaan Kaplinski, Maarja Johanna Mägi, Merle Jäägeri, Gunnar Grapsi, Henri Karpovi ehk Hensugusta ja veel mitme Tartuga seotud inimese portreed.

„Olen kunstitundides õpilastega juba pikemat aega kasutanud erinevaid taaskasutust võimaldavaid materjale ja nii tekkis mõte algatada Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 toel eri koole ühendav suurem projekt. Tänases keskkonnahoiule keskendunud maailmas on alati hea leida viis, kuidas juba olemasolevast midagi luua ja seda ära kasutada,“ rääkis näituse kuraator, Tartu Raatuse Kooli kunsti- ja draamaõpetuse õpetaja Kadri Kosk.

Tema sõnul omandavad lapsed just läbi tegevuse keskkonnasäästlikku mõtteviisi kõige paremini. „Õpikust ja internetist lugeda või õpetaja juttu kuulata on üks asi, ise tegemine hoopis teise mõjuga. Ühisloome rõhub ka koostööle kui taaskord väga olulisele oskusele tänapäevases maailmas.“

„Kadri on koolis alati loova mõtlemise ja innovaatiliste ideedega silma paistnud. Mul on hea meel, et seekordne kastist välja mõtlev projekt jõuab koolimaja seinte vahelt kõikide linnakodanike ja meie külaliste silme ette. Olen teadlikult töid enne näituse avamist mitte vaatamas käinud, mistõttu saab ka mulle olema põnev näha, millega meie ja teiste koolide loovusest pakatavad lapsed on hakkama saanud,“ kiidab oma õpetajat Tartu Raatuse Kooli direktor Toomas Kink.

Kunstiprojekti avamisel astuvad üles ka kolm noort Jaapani muusikut, Shiori Sakurai, Natsuki Sakamoto ja Shingo Takase, kes moodustavad muusikaliste töötubade läbiviimisele keskendunud koosluse Otomic. Ka nende sõnum on seotud keskkonnasäästlikku mõtteviisiga. Koos Raatuse kooli õpilastega musitseeritakse taaskasutusmaterjalidest valmistatud pillidel.

Kunstiprojektis osalenud koolidest väärib eraldi esiletõstmist Ülenurme Gümnaasium, kus valmis tervelt kuus näituse tööd, millest kolmel kujutatud kooli kolm viimast direktorit: Tarmo Kerstna, Olev Saluveer ja Tõnu Tender.

Kooli praeguse direktori Tõnu Tenderi sõnul tuli see tema jaoks suure üllatusena.

„Eesti vanasõna ütleb: „Teisi ei tohi enne kiita, kui kott soola ühes ära söödud.“ Soolakotti ei ole me koos veel ära söönud, kuid kiidan ja tänan siiski tegijaid,“ ütles Tender.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!