Loodi haridusjuhtimise akadeemia

30. apr. 2024 Sirje Pärismaa toimetaja - Kommenteeri artiklit
Värsked „akadeemikud“, haridusjuhtimise akadeemias osalejad. Fotod: TLÜ

19. aprillil avati pidulikult Tallinna Ülikooli haridusjuhtimise akadeemia.

Akadeemia avamine leidis aset Eesti haridusjuhtide ning Tallinna ja Tartu ülikoolide kooliarendusmeeskondade võrgustikukohtumisel, kus sõlmiti koostöökokkulepped ning lepiti kokku ühistegevustes. TLÜ haridusjuhtimise professori Eve Eisenschmidti sõnul loodi akadeemia selleks, et olla selge sõnumiga ühiskonna poole avatud ja rõhutada valdkonna aktuaalsust ja olulisust. Ülikool pakub eelkõige tuge rahvusvahelise teadusressursi ja eri riikide võrgustike näol, kuhu kuuluvad koolijuhtide ühendused ja koolijuhtidega tihedalt koostööd tegevad inimesed üle maailma.

„Peame leidma ja rääkima ühist keelt, et saaksime põhimõistetest ja protsessidest ühtemoodi aru ja oskaksime määratleda enda positsiooni ja arenguvajadust,“ sõnas Eesti Koolijuhtide Ühenduse esimees Urmo Uiboleht. „Akadeemia toob kokku haridusteadlased Tallinnast ja Tartust, juhtimispädevuse ka TalTechist, EBS-ist ning Fontese kaudu erasektorist. Esindatud on eri tüüpi koolide juhid. Koolijuhtide kasu akadeemiast peaks olema uue karjääri- ja kompetentsimudeli valguses uute kompetentside arendamine. Professionaalsuse tõusuga kasvab ka meie mõju ja on võimalik mõjutada kogu Eesti hariduse kulgemist ülikoolide ja riigi tasandil. See peaks olema siht, kuhu pürgime.“

Uibolehe sõnul tunnevad haridusjuhid puudust eeskätt juhilt juhile kogemuste jagamisest. Pärnus toimuvatel aastakonverentsidel on võetud fookusesse sektoriväline vaade ja oma kogemusi jagavad teiste valdkondade tipptegijad. Äsja asutatud akadeemias võiks seetõttu olla keskmes juhilt juhile, sektorisisese kogemuse jagamine. 

„Ehk võiks tekkida edaspidi samasugune aastakonverentsi vorm,“ pakkus Uiboleht. „Akadeemia kaudu võiks laiendada ka hariduse eestkõnelejate ringi, et ei kurnaks ära neid, kes pidevalt pildil. Praegu on meil käputäis inimesi, kes käib mööda maailma ja peab ka Eesti riigis pidevalt pildil olema. Eestvedamine ja -kõnelemine võiks roteeruda.“


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!