Õpetajate Leht 23. aprillil

21. apr. 2024 - Kommenteeri artiklit

Kuidas on läinud gümnaasiumikatsed?

Sel kevadel vedas eksamite infosüsteem põhikoolilõpetajaid alt. Süsteemi häirete tõttu tuli Tallinna ja Harjumaa riigigümnaasiumidel sisseastumiskatsed katkestada ning 3840 õpilase testi tulemused pingeridade koostamisel arvesse ei lähe. Kooli vastuvõtt tuleb otsustada jooksvate hinnete ja vestluse põhjal, mis on keeruline, kui kandidaate on ligi tuhat. Juhtunu on tekitanud pettumust ja pahameelt, samuti küsimusi e-eksamiteks valmisolekust.

Keeleõppe uskumused ja hoiakud ning nende muutmine

Miks mõned õpilased omandavad võõrkeelt paremini kui teised, kuigi nende intelligentsustase on sama? Vastus eduka või ebaõnnestunud keeleõpingute põhjuse kohta võib peituda õpilaste uskumustes. TLÜ dotsent Merilyn selgitab, millised on peamised keeleõppeuskumused ja miks peaks õpetaja neid tundma.

Täna on meie tund üle-eestilises virtuaalses klassiruumis

Üldpädevuste õpetamiseks võib isegi Andrus Ansipi, Marina Kaljuranna või Alar Karise appi kutsuda. „Tagasi kooli“ tasuta e-tunde vaatas mullu otseülekandes 21 000 õpilast 187 koolist. Jaan Aru õpetas 2022. aastal korraga kogunisti 25 000 õpilast.

Vene laps ei nuta

Vene perekonnas üles kasvanud õpetaja Niina Robbe meenutab, kuidas ta – kohati ka nuttes – eesti keele selgeks õppis ja mil moel ta nüüd Vindi lasteaias vene lastele niimoodi eesti keelt õpetab, et keegi ei nuta. Lisatud on ka videosalvestus tema tunnist.

Kõrvalpilk: Mihkel Kärmase sõnul on kogu Eesti nagu Metsküla kool

Teleajakirjanik Mihkel Kärmase sõnul pole just palju olulisemaid teemasid kui haridus: „Maailm on praeguseks pöörelnud punkti, et julgeolek on esiplaanile tõusnud, aga enne kui reaalselt agressioonideks läks, siis ütlesin, et on kaks olulist asja: keskkonnakaitse ja haridus. Haridusest hakkab kõik pihta. Alustades kasvõi sellest, et haritumad inimesed sõidavad ennast ehk vähem autoga sodiks ja elavad keskeltläbi tervemat elu ja, võib-olla on see stereotüüp, võiksid olla õnnelikumad ja produktiivsemad. Selles mõttes on haridus kindlasti number üks või number kaks prioriteet.“ 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!