Draamateatri suvi: neli ust nelja erinevasse maailma

21. mai 2024 Tanel Tomson - Kommenteeri artiklit
Sel suvel naaseb Nobeli saalis lavale Kertu Moppeli lavastus „Onu Bella tähestik“. 
Foto: Alana Proosa

1990. aastate alguses valla pääsenud musta raha vool; kodu kaotamine, koduigatus ja koju tagasi pöördumine; tähelend noore riigi kõigi võimaluste kultuuriruumis, kulg mööda kodulinna vähetuntud radu – sellise mitmekesise teemavaliku toob Eesti Draamateatri suvi sel aastal publiku ette.

Dramaturg Mehis Pihla on paari aasta vältel uurinud offshore’induse allhoovusi ja niidistiku hargnemisi ning pööraste rahakoguste liikumist hallist alast järjest tumedamatele radadele. Kogunenud materjalist sünnib lavastus „Rahamaa“, mille Hendrik Toompere jr toob 6. juunil Euroopa kultuuripealinna Tartu 2024 põhiprogrammi projektina välja Tartu Kammivabrikus. „Rahamaa“ kunstnik on Kristjan Suits, originaalmuusika kirjutab lavastuse jaoks Maria Faust, kes koos rahvusvahelise bändiga ka laval on.

Mari-Liis Lill ja Priit Põldma on Elin Toona mälestusteraamatute põhjal kirjutanud näidendi, mis toob vaatajateni ühe naise uskumatu eluloo, kõneleb sõja jalust pagemisest, tõotatud maast, mis kusagil ees ei oota, koduigatsusest ja naasmisest lapsepõlvekoju, mida endisel kujul enam olemas ei ole. „Üks helevalge tuvi“, mille ka lavastavad Mari-Liis Lill ja Priit Põldma, esietendub 19. juunil Haapsalu külje all Uuemõisa mõisas. Lavastuse kunstnik on Laura Pählapuu, helilooja Rasmus Puur, peaosalist kehastab Teele Pärn.

Teist suve asub teatripublikule oma tähtsamaid märksõnu selgitama Onu Bella, taasiseseisvunud Eesti seksisümbol ja suurim staar, kelle lavategevus kompas ja nihutas piire noore vabariigi kultuuri- ja komberuumis. Kertu Moppeli „Onu Bella tähestikku“ mängitakse 2024. aasta augustis ja septembris Noblessneri valukoja Nobeli saalis kokku 17 õhtul. Nimiosas astub üles Tõnis Niinemets. 

Samuti teist aastat saab mööda linnatänavaid kaasa kõndida dramaturg Paavo Piigi ja lavastaja Mari-Liis Lille tahtel draamateatri juures kohtuva mehe ja naisega nende üsna isiklikel maastikel. Rännaklavastus „Sammud“ viib vaatajad kohtadesse kodulinnas, kuhu mõni tallinlane pole võib-olla sattunudki. Sel suvel saab etenduse rütmis samme seada mais ja augustis kokku 15 õhtul.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!