Eesti Linnade ja Valdade Liidu lahkumine läbirääkimistelt ei muuda haridusleppe sõlmimist

15. mai 2024 Eesti Haridustöötajate Liit - Kommenteeri artiklit

Eile, 14. mail teatas ELVL, et ei osale enam haridus- ja teadusministeeriumi ellukutsutud haridusleppe sõlmimise töögruppides ega läbirääkimistel. Eesti Haridustöötajate Liidu (EHL) hinnangul ei muuda see sisulises pooles midagi ja leppe sündimine ning kollektiivlepingu sõlmimine õpetajate töötasu osas on endiselt võimalik.

ELVL tõi välja mitmeid neid häirinud asjaolusid kuid lõpetas tõdemusega, et neil puuduvad volitused omavalitsuste katusorganisatsioonina omavalitsuste nimel vastavaid kokkuleppeid sõlmida ja iga koolipidaja ehk omavalitsus teeb oma otsused haridusleppe osas ise. Volituste puudumisele on viidanud ELVL korduvalt ka eelmisel aastal nii õpetajate palgatemaatika aruteludel kui streigini viinud töötülis. 

EHL-i esimees Reemo Voltri on siiski optimistlik, sest senine läbirääkimiste kulg ja laual olevad ettepanekud on igati õpetajate suhtes soodsad: „Näiteks praegu kavas olev palga- ja karjäärimudel on ideaalilähedane! Kurb muidugi, et Eesti Linnade ja Valdade Liit näitab oma lahkumisega suhtumist õpetajatesse ja haridusmuredesse ning soovimatust kaasa mõelda,“ ütles Voltri.  „Nad on ju omavalitsuste ehk enamuse haridusasutuste tööandjate esindusorganisatsioon. Ilmselt oleks neil aeg veidi ümber mõtestada oma tegevused“ lisab Voltri.

Järgmine läbirääkimiste voor Tartus toimub 20. ja 21. mail, kus arutatakse ettepanekuid õpetajate töö- ja palgatingimuste, karjäärimudeli ning koormuse arvestuse osas. Ettepanekuteks on sisse viia neljaastmeline õpetajate karjäärimudel ja sellele vastavad palgaastmed, leppida kokku õpetajate ja õpilaste suhtarvus ning kehtestada koolidele uus rahastusmudel.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!