Eesti noored pälvisid Küprosel nii hõbedat kui pronksi

16. mai 2024 Kristi Kiilu EMTA muusikakasvatuse professor - Kommenteeri artiklit
Eesti delegatsioon rahvusvahelisel muusikaolümpiaadil. Esimeses reas Karoliina Mürk, Miia Maria Treier, Kai Treier. Teises reas Kristi Kiilu, Thilo Fürstenberg, Arabella Mürk, Karmen Tarre, Hanno Kull, Laine Lehto. Foto: Kai Treier

Eesti koolide muusikaõpetus on korduvalt pälvinud rahvusvahelist tunnustust kõigile kättesaadava rahvahariduse osana ja kultuuriõpetuse komponendina.

Oleme harjunud sellega, et parimaid saavutusi näidanud koolilapsed osalevad  rahvusvahelistel õpilasolümpiaadidel, mida korraldatakse pea kõikides kooliainetes. Aprilli lõpul osalesid meie õpilased muusikaolümpiaadil Küprose kuurortlinnas Aija Napas, kus toimus see üritus juba kuuendat korda.

Peale Eesti õpilaste osalesid olümpiaadil noored veel kaheksalt maalt: Horvaatiast, Kreekast, Küproselt, Leedust, Lätist, Poolast, Sloveeniast ja Tšehhist. Nooremas vanuserühmas osales16 ja vanemas 12 õpilast. Rahvusvaheline muusikaolümpiaad koosneb mitmest muusikateadmiste testist, noodist lugemisest (rütmi- ja meloodiaharjutusest), laulu ja omaloomingu esitusest. Arusaadavalt eeldab sedalaadi jõuproovist osavõtt tarka ja pühendunud ettevalmistust ning eelkõige õpilasest lähtuvat individuaalset tööd.

Eestist osalesid rahvusvahelisel olümpiaadil nooremas vanuserühmas Arabella Mürk Palade Põhikoolist (õpetajad Thilo Fürstenberg ja Ulvi Tamm) ja Miia Maria Treier Tartu Raatuse Koolist (õpetaja Mai Rand). Lisaks osales Arabella omaloomingulise pala esitusel tema õde Karoliina. Mõlemad osalejad saavutasid pronksdiplomi. Vanemas vanuserühmas osalesid Hanno Kull Saaremaa Gümnaasiumist (õpetaja Laine Lehto) ning Karmen Tarre Tallina 21. Koolist (õpetaja Kristjan Õmblus). Hanno saavutas hõbediplomi ning Karmen pronksdiplomi. Noorema vanuserühma esimese koha pälvis Lennart Šifrar Sloveeniast ning vanemas vanuserühmas Rafaels Mednins Lätist.

Žürii esimees helilooja Marios Joannou Elia rõhutas sõnavõtus, et olulisem kui võistlus on muusika pühitsemine, musitseerimine ja musitseerimisrõõmu jagamine eakaaslastega, mis võimaldab meil paremini mõista nii eri rahvaste muusikakultuuri omapära kui oma muusikakultuuri erilisust.

Osavõtjad tulid koju parimate muljetega. Miia Maria Treier: „Olen südamest tänulik, et sain võimaluse esindada Eestit rahvusvahelisel muusikaolümpiaadil. See andis mulle väga palju eredaid mälestusi, toredaid tutvusi, kuhjaga uusi teadmisi ning palju inspiratsiooni edasiseks. Sooviksin tänada meie imelisi Eesti delegatsiooni liikmeid, kes olid suureks toeks ja tegid selle ainulaadse elamuse meie jaoks võimalikuks.“

Hanno Kull: „Mulle oli muusikaolümpiaad väga hea kogemus. Sain teada paljude eri maade kultuurist ning kuulata paljusid teoseid ning väga  meeldis, et olümpiaadiülesanded olid nii mitmekesised.“
Arabella Mürk: „Mulle meeldis väga, et saime viibida teistsuguses kliimas ja näha meie omast erinevat kultuuri. Veel meeldis mulle, et osalejatele sisendati kogu aeg, et tegu pole range võistlusega ning stressamisel pole mõtet. Õhkkond oli sõbralik ja rõõmus. Leidus ka vaba aega ning võimalusi teistega suhtlemiseks. Sain vahetult tutvuda ka nende riikide muusikaga.“  

Karmen Tarre: „Minu jaoks oli olümpiaadi kõige olulisem ja toredam osa teiste inimeste ja kultuuride tundma õppimine. Kuulates teisi osalejaid ja nähes, kui palju on maailmas erilisi, andekaid inimesi, sain ma aru, kui oluline on muusika ja selle mõju inimesele.“

Saaremaa Gümnaasiumi muusikaõpetaja Laine Lehto: „Rahvusvahelisel olümpiaadil osalesin juhendajana esimest korda ning see oli igati väärtuslik silmaringi laiendav kogemus. Alustades lõunamaiselt „paindlikust“ ajakavast ja korraldusest ning lõpetades avalike voorudega, mis minu jaoks kõige põnevamad ja inspireerivamad tundusid. Sain nautida paljude andekate noorte muusikute esitusi, samavõrra olin uhke meie oma tubli tiimi saavutuste üle. Iganes kena muusikaküllane nädalalõpp oli, aitäh reisi korraldajatele!“

Muusikaolümpiaadi peakorraldaja oli Küprose haridus-, kultuuri- ja spordiministeerium. Järgmine olümpiaad on juba kahe aasta pärast ja kindlasti võiks sellel osalemisele  mõtlema hakata juba praegu. Eestis on muusikaliselt andekaid  lapsi ja noori palju. Küllap jätkub ka juhendajaid-õpetajaid. Oleme ju rahvas, kellele muusika on teine emakeel.

Eestis on kohalikud muusikaolümpiaadid toimunud kaheteistkümnel korral alates 2002. aastast. Eestist sai 2012. aastal alguse ka rahvusvaheline muusikaolümpiaad ja selle initsiaator oli Ene Kangron, kes on ka praegu seda korraldava akadeemilise nõukogu esimees.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!