Eesti Noorsooteater tuuritab suvel koguperelavastusega „Lahenduste ministeerium“

21. mai 2024 Sirlen Rekkor Eesti Noorsooteater - Kommenteeri artiklit
Näitlejad proovisaalis. Fotod: Kalev Lilleorg

Eesti Noorsooteatri käimasoleva hooaja viimane uuslavastus on Taavi Tõnissoni kogu perele mõeldud „Lahenduste ministeerium“, mis põhineb Hollandi nüüdisaegse lastekirjaniku Sanne Rooseboomi samanimelisel jutustusel. 

Lavastus esietendub 26. mail küll noorsooteatri Ferdinandi saalis, kuid suvehooajal rändab teater üle Eesti ning annab kokku 15 etendust eri mängupaikades.

Seikluslik „Lahenduste ministeerium“ võlub oma värvikate tegelaste, universaalsuse ja optimismiga. Ajal, mil maailmas muutub kõik aina keerulisemaks, leidub keegi, kes julgeb vastu seista ülekohtule ja püüab inimesi aidata, seejuures iseendale tähelepanu tõmbamata. Varateismeline Niina teeb julge valiku, asudes koos parima sõbra Alfaga kaitsma poissi, kes on koolikiusamise ohver. Nii asuvad noored missioonile, mis osutub palju suuremaks ja keerulisemaks, kui nad algselt arvata oskavad.

Lavastaja Taavi Tõnisson tõdeb, et „Lahenduste ministeeriumi“ juures kõnetas teda enim mõte anonüümsest heateost. „Nii lihtne on mõelda, et mind teise inimese mure ei puuduta. Aga kui palju paremaks ja lahkemaks muutuks maailm, kui me kõik oskaksime näha iseendast pisut kaugemale! Kui me kõik julgeksime, jaksaksime, sooviksime kellegi heaks miskit ära teha, kasvõi midagi väikest. Mitte selleks, et ise kasu saada, vaid lihtsalt inimlikust soovist aidata. Headus loob headust, kurjus aga kurjust. Nende nähtuste vaheline tasakaal on praegu maailmas taas kord kõikuma löödud. See teeb muret ja sunnib tegutsema.“

Lavastuses mängivad Eesti Noorsooteatri näitlejad Maria Ehrenberg, Laura Kukk, Laura Nõlvak, Hardi Möller, Mart Müürisepp ning külalisena astub lavale EMTA lavakunstikooli tudeng Alice Siil. 

Kunstnikutöö on teinud Kristel Maamägi, kaasates tänavakunstniku Ats Allaste. Lisaks helilooja Liina Sumerale on lavastuse muusika loomisesse kaasatud Eik Erik Sikk (EiK) ja produtsendid Maris Pihlap ning Mattias Tirmaste.

Lavastaja Taavi Tõnisson.

Suvel mängime lavastust mängupaikades üle Eesti:

 • 08.06 Kose lauluväljak
 • 09.06 Kadrina laululava
 • 15.06 Tartu laululava
 • 16.06 Rapla laululava
 • 28.06 Lihula laululava
 • 29.06 Kuressaare lossihoov 
 • 30.06 Kärdla laululava
 • 04.07 Märjamaa lauluväljak
 • 05.07 Viljandi lauluväljak
 • 06.07 Võru Kandle aed
 • 07.07 Paide vallimägi
 • 11.07 Rakvere vallimägi
 • 12.07 Suure-Jaani lauluväljak
 • 13.07 Rõuge Ööbikuoru laululava
 • 14.07 Aruküla laululava
 • 25.08 Haapsalu kultuurikeskus


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!