Eesti Sõjamuuseum tuleb suvel rändnäitusega külla

21. mai 2024 Sandra Niinepuu Eesti Sõjamuuseumi info- ja turundusjuht - Kommenteeri artiklit
Kuigi tegu on rändnäitusega, ei tähenda see, et peaks piirduma teksti ja piltidega. Fotod: Sandra Niinepuu

Tallinna piiril Viimsi mõisas asuv Eesti Sõjamuuseum pakib sel suvel suuremat sorti kohvri ja läheb 20. sajandi Eesti sõjaajalugu tutvustava rändnäitusega ringreisile, et tuua sõjamuuseum igasse Eestimaa nurka. 

Õigupoolest on kohvriks merekonteiner, mis on kohandatud näitusepinnaks ja võimaldab igas uues asukohas näituse hõlpsasti avada. Rändnäitus annab ülevaate Eesti 20. sajandi sõjaajaloost, käsitledes Esimest maailmasõda, Vabadussõda, Eesti riigikaitset sõdadevahelisel perioodil, Teist maailmasõda ja kaitseväge pärast iseseisvuse taastamist. Sissepääs rändavasse sõjamuuseumisse on külastajatele kõikjal tasuta. 

Et näitusepinda suurendada, on merekonteineri nurkadesse kinnitatud nn tiivad.

„Rändnäituse mõte on, et muuseumisse tulekuks ei pea tingimata kuhugi kaugele sõitma, vaid muuseum võib ise külla tulla,“ ütles Eesti Sõjamuuseumi direktor Hellar Lill. Tema sõnul on sõjamuuseum ratastel omamoodi jätk väga menukaks osutunud soomusrongile nr 7 Wabadus, mis sõitis mööda Eesti ja isegi Läti raudteesid 2019. aastal. „Meie ajaloost tingituna on terve Eesti omamoodi suur sõjamuuseum,“ rääkis Lill ja lisas: „Näitusega loodame kaasa aidata nii ajaloo paremale mõistmisele kui tahtele olla valmis vajadusel Eestit kaitsma.“

Kui soomusrong tutvustas Vabadussõja ajalugu, siis uus rändnäitus käsitleb kokkuvõtlikult enamikku teemasid, mille leiab ka sõjamuuseumi ekspositsioonist Viimsi mõisas. Seejuures ei ole tegemist taaskasutusega, vaid teadurid Peeter Kaasik ja Siim Õismaa on kirjutanud uued tekstid just selle näituse jaoks. Tekst ja pildid katavad konteineri välispinda, sisu seevastu on täielikult esemete päralt. Vitriine täidavad vormid, relvad, varustus ja sõjatehnika mudelid.

Rändnäituse esimene peatuskoht on Tapa, kus seda saab uudistada Tapa kultuurikeskuse parklas. Edasi liigub näitus Vaivara Sinimägede muuseumi õuele. Võidupühal leiab sõjamuuseumi ratastel Narvast, kus toimub tänavune võidupüha paraad. Alates juuli keskpaigast hakkab sõjamuuseum Lõuna-Eesti suunas veerema, peatudes igas linnas paar nädalat. 

Rändnäituse valmimist kaasrahastati Muinsuskaitseameti „Muuseumide kiirendi 2023“ taotlusvoorust.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!