Õpetajaharidust hakatakse pakkuma juba gümnaasiumis

10. mai 2024 Tallinna Ülikool - Kommenteeri artiklit

Tallinna Ülikooli haridusteaduste instituut sõlmib täna, 10. mail koostöölepingu Pärnu Ühisgümnaasiumiga, et pakkuda gümnasistidele ülikooli valikkursust „Maailmamuutjaks hariduse kaudu“. 

Koostöö ajendiks sai mure õpetajate puuduse pärast. Nii jõutigi plaanini luua gümnaasiumi- ja ülikooliõpingute ning õpetajakoolituse vahele sillake. „Soovime gümnasistidele näidata, millised on võimalused hariduse valdkonnas ennast teostada. Ootame noori valima õpetajaharidust ka ülikooli astumisel,“ selgitab Tallinna Ülikooli haridusteaduste instituudi direktor Tiia Õun.

Ülikooli ja gümnaasiumi koostöös valminud valikaine annab põneva sissevaate haridusteaduste maailma. Kursusel osalemine aitab noortel mõista tänast haridusmaastikku ning võimalikke hariduspraktikaid praeguses ja tulevikuühiskonnas. Ühtlasi annab see aimu, kuidas on õpetajal võimalik muutusi juhtides tulevikku luua ja maailma muuta. Kursust toetavad haridus- ja mõjustamispühholoogia ning neuroteaduse teadmised.

Pärnu Ühisgümnaasiumi arendusjuhi Kriste Talvingu sõnul on nii mõnigi gümnaasiuminoor juba praegu jõudnud arusaamiseni, et õpetajaamet on palju enamat, kui seni ette kujutatud. „Sageli võib kuulda arvamust, et noortel puudub huvi hariduse ja õpetajaameti vastu. Julgen selles sügavalt kahelda. Tajun aina enam noorte siirast huvi haridus- ja õppimisteemade vastu. Paljud õpilased on väljendanud soovi jätkata õpinguid ülikoolis just haridusteaduste vallas.“

Koostöö gümnaasiumi ja ülikooli vahel täidab mitut eesmärki: see aitab toetada nii neid noori, kel on õpetajahariduse vastu juba huvi tekkinud, kui ka neid, kellel võiks see tekkida alles valdkonnaga kokku puutumisel. Talving rõhutab, et valikkursus annab gümnasistile võimaluse kujundada endale just selline õpitee, mis toetab kõige paremini tema tugevusi ja huvialasid haridusmaastikul.

Kas ja kuivõrd kursus õpetajate juurdekasvu toetab, näitab aeg. Kindlasti toob see aga noori hariduse ja õpetajatöö ning ka ülikooliõpingute põnevale maailmale lähemale. Kursusel alustab uuest õppeaastast 27 õpilast.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!