„Rongirüüv“ on osa Euroopa kultuuripealinna Tartu 2024 lisaprogrammist

21. mai 2024 Miksteater - Kommenteeri artiklit
Näitlejad Tarmo Tagamets, Margus Jaanovits ja Kaia Skoblov lugemisproovis. Foto: Kristin Kooskora

Miksteater toob 2024. aasta suvel Karilatsi vabaõhumuuseumis lavale tõsielul põhineva võrukeelse uuslavastuse „Rongirüüv“.

See on rohkete originaallauludega põimitud lugu Teise maailmasõja järgsest vabadusvõitlusest ja Eesti mehe enesetõestamise vajadusest. Tegevus põhineb tõestisündinud lool: 11. detsembril 1948 kaaperdasid metsavennad Johannes Heeska juhtimisel Võrumaal Sõmerpalu jaama lähedal üliturvatud reisirongi ja röövisid sealt 152 000 rubla põllumajandusmaksu raha. Seda tegid vaid seitse metsavenda, kes suutsid jätta mulje, et neid on väga suur hulk. Rööv lõppes inimohvriteta.

Lavaloo on kirjutanud Jan Rahman. Algidee ja laulusõnad Aapo Ilves, muusika autor Erki Meister. Lavastaja Kristo Toots, lavastaja assistent Kristin Kooskora, lava- ja kostüümikunstnik Maarja Meeru (Vanemuine), koreograaf Andre Laine, lavavõitlus Kaire Russ, heli- ja muusikaline kujundus Kristjan Häggblom (Vanemuine) ja Renee Trei, heli- ja valgustehnikud Martin Meelandi, Mathias Meelandi.

Peaosades Kaia Skoblov ja Margus Jaanovits (Vanemuine).

Laval veel Tarmo Tagamets, Margo Mitt, Alo Kurvits (Vanemuine), Karel Käos, Kristjan Häggblom (Vanemuine), Renee Trei, Ülo Needo, Martin Tikk, Anne-Mai Tevahi, Ülle Sillamäe jt.

Etendused toimuvad Karilatsi vabaõhumuuseumis Karilatsi külas Kanepi vallas Põlvamaal.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!