Omavalitsuste haridusjuhid kogunesid Palamusel

14. juuni 2024 Eesti Linnade ja Valdade Liit - Kommenteeri artiklit


Eile kogunes Palamusele Nukitsamehe lasteaeda ligi 50 omavalitsuste haridusjuhti- ja spetsialisti.

„Haridusjuhtide õppepäeva korraldamine on meil liidus väga pikaajaline traditsioon, oleme seda korraldanud juba üle 20 aasta. Haridusjuhtide infopäeva korraldamise mõte on tõsta kohaliku omavalitsuse haridusvaldkonna juhtide teadlikkust ning käsitleda aktuaalseid teemasid. Nendel kohtumistel on olulisel kohal info vahetamine, kogemuslugude ja parimate praktikate jagamine,“ ütles oma tervitussõnavõtus Eesti Linnade ja Valdade Liidu asedirektor Jan Trei. Ta lisab, et taolised kohtumised on olulised ka omavalitsusliidu vaates, et olla teadlikumad ja võimekamad läbirääkijad riigieelarve läbirääkimistel ja haridusvaldkonna seaduseelnõudele arvamuste kujundamisel.

Ettekandeid peeti väga erinevatel haridusvaldkonda puudutavatel teemadel. Heateo SA andis ülevaate, kuidas koolipidajad saavad toetada haridusasutuste juhtide professionaalset arengut ning värvata häid koolijuhte. Hea Hariduskorralduse eksperdid rääkisid, millised ülesanded on kohalikul omavalitsusel, et olla hea koolipidaja. Edudata.io esindaja rääkis isikuandmete kaitsest koolis ja isikuandmete leketest. Noored Kooli kogukonnajuht rääkis õpipädevuste ja sotsiaalsete oskuste süsteemse arendamise vajalikkusest, et vähendada hariduslikku ebavõrdsust koolis. Eesti Hariduse Kvaliteediagentuuri esindaja pani õppepäeval osalejaid mõtlema, kuidas kvaliteedihindamise mudel saaks olla omavalitsusele abiks haridusvaldkonna juhtimisel ja pidaja kohustuste täitmisel. Haridus- ja Teadusministeeriumi esindaja andis edasi PISA 2022 sõnumid koolipidajatele.

„Leian, et teemad, mida käsitleti, on olulised ja aktuaalsed. Taolised kohtumiste formaadid annavad võimaluse omavahel ka aktuaalsetel teemadel vestelda ning ühiselt murekohti lahendada. Kohapeal osalemine paneb sind ennast asjadele hoopis teistpidi vaatama. Väga meeldis, et õppepäev ei olnud pelgalt info jagamise koht, vaid sai ka mõttearendusega tegeleda. Selliseid mõtestavaid ettekandeid ootaks ka järgmistelt õppepäevadelt. Peab veel lisama, et õppepäev toimus vapustavalt ägedas lasteaias. Siin on kõik läbi mõeldud, hoone on kasutatav erinevates funktsioonides: ruumiline avarus, ruumide liigendamise võimalus, talveaed, inspireeriv keskkond. Soovitan ka haridusega mitte seotud inimestele seda lasteaeda näidata,“ kommenteeris Saaremaa valla üldharidusnõunik Õilme Salumäe.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!