Õpetajate Leht 4. juunil

3. juuni 2024 - Kommenteeri artiklit

Koolidel napib võimalusi HEV-õpilasi aidata

Tuge vajavate laste arv kasvab, kuid koolidel ei ole piisavalt võimalusi aidata ning väljastpoolt tulev abi on väike. Üha rohkem on õpilastel vaimse tervise ja käitumisprobleeme, samuti teeb muret, et vanematelt on vastutus läinud üle koolile.

Lepe, mida ei sünni

Aasta algul toimunud õpetajate streik tõi välja õpetajaid vaevanud põhilised mured: ebanormaalselt suur töökoormus ja sellele mitte vastav palk, motivaatorite puudumine, segadus õpetaja riikliku palgatoetuse kasutamise põhimõtetes jms. Algasid haridusleppe läbirääkimised. Matemaatikaõpetaja Allar Veelmaa hinnangul on aga nullilähedane tõenäosus, et suudetakse sõlmida hariduslepe, mis rahuldab kõiki osapooli. Raha mõttes on praegu antavad lubadused tema sõnul katteta.

Kvalifikatsioon ja palk

Kose Gümnaasiumi direktor Martin Medar leiab, et inimest, kes soovib õpetajaks tulla, peaks tulevikus motiveerima võimalus, et tema töötasu tõuseb vastavalt kvalifikatsiooninõuete täitmisele. Samas peab ta vähetõenäoliseks, et suur osa õpetajatest hakkab pelgalt palganumbri pärast oma järku tõstma.

Mis muutuks, kui kvalifikatsioonile mitte vastav õpetaja jääks karjäärimudelist välja?

Kui üks koolipidaja arvab, et kvalifikatsioonile mitte vastav õpetaja ei peakski karjäärimudelis olema (küll aga võiks karjäärimudel toetada koolijuhi soovi suunata kvalifikatsioonile mitte vastav õpetaja end täiendama, et ta vastaks kvalifikatsiooninõuetele), siis teise arvates muudaks see maapiirkonnas olukorra keerulisemaks. Kui töötasu oleks õpetaja töötasu alammäärast veel madalam, ei saaks paljud maakoolid endale isegi kvalifikatsioonita õpetajaid, sest juba õpetaja töötasu alammääraga on koolidesse raske õpetajaid leida.

Janar Rückenberg – filmilavastaja moodi õpetaja

Rakke kooli liikumisõpetaja Janar Rückenberg muudab paljud võimlemisharjutused tantsudeks või fantaasiarikasteks filmilavastusteks. Artiklis on kirjeldatud Rückenbergi kümneid selliseid lahendusi.

Kõrvalpilk

Joonas Hellerma õppis ühes täiesti tavalises Lasnamäe koolis. Tõsiasja, et ta ei käinud eliitkoolis, peab praegune kultuuriajakirjanik tagantjärele vaadates plussiks – ta pole kunagi pidanud tundma nii-öelda priimusepinget. Hea õpetaja on tema sõnul see, kes jätab õpilasele ruumi. 

Maailmaharidus igasse Eesti kooli

Ülevaade Pelgulinna Riigigümnaasiumi maailmahariduse päevast, kus on külalisi nii Setomaalt kui ka Indiast.

Suvekoolid

Anname ülevaate õpetajate aineühenduste suvekoolidest.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!