Tuleviku koolilõpetaja vajab tehnoloogiapädevust ja roheoskusi

18. juuni 2024 Signe Ambre Haridus- ja Noorteameti IT Akadeemia programmijuht - Kommenteeri artiklit

Peaaegu kõik, mis meid ümbritseb või mida iga päev kasutame, on loodud arvuteid ja tehnoloogiat kasutades. Tehnoloogia on oluline osa meie igapäevaelust ja Eestis on puudu tuhandeid spetsialiste, kes oleksid pädevad info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) ning inseneeria valdkonnas. 

Uued suundumused maailmas – digiteerimine, suurandmete kasutamine, globaalsete tarneahelate muutumine – eeldavad suurt muutust selles, mida töötajad peavad oskama. Keerukamate oskustega tööjõu vajadus seab kõrged ootused ka haridusele, eelkõige kutse- ja kõrgharidusele, aga ka üldharidusele, kus on vaja luua alus sellele, et noored oleksid valmis valima tehnoloogiaga seotud edasiõppimisvõimalusi. Vajadus kestlike ja säästlike lahenduste järele eeldab ka roheoskuste teadmiste suurenemist. 

Nii ongi Haridus- ja Teadusministeeriumi eestvedamisel algatatud mitmeid meetmeid, mis annavad õppijatele ja ettevõtete töötajatele vajalikud teadmised ja oskused. Enam kui kümme aastat tagasi kõrghariduse edendamisega alustanud IT Akadeemia programm, selle eeskujul eelmisel aastal alustanud Inseneriakadeemia, roheoskuste programm ja noortele suunatud ProgeTiiger on koostöised platvormid, mis toovad kokku kõik haridustasemed, tööandjad ja riigi. Järgevatel lehekülgedel saate lugeda, mida nendes programmides tehakse, et koos edendada tehnoloogiarohkete valdkondade haridust ja nii muuta ettevõtted konkurentsivõimelisemaks.

IT Akadeemia, ProgeTiigri ja Inseneriakadeemia tegevusi viiakse ellu Euroopa Liidu Euroopa Sotsiaalfondi kaasrahastusel meetmete „Inseneriakadeemia ja IT Akadeemia kõrghariduses“ ning „IT Akadeemia ja Inseneriakadeemia arendamine kutse-, üld- ja huvihariduses“ raames kuni 2029. aastani.

Täiendav info on Haridus- ja Noorteameti veebilehel:


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!