Karjäärivalikud eile, täna ja homme

14. veebr. 2020 Marja Saarma, Kristina Orion töötukassa - Kommenteeri artiklit

Karjääri kujundamist võib võrrelda reisimisega: osale sobib ainult detailselt paigas viietärnireis Vahemere äärde ja selle eesmärgi nimel on ta valmis palehigis pingutama, teine võtab seljakoti ning astub esimesele lennule täpselt teadmata, mida tulevik toob.

Ka inimeste tööalased valikud on tihti sarnased: paljud teavad, kuhu nad tahavad jõuda, ning pingutavad selle nimel nii tööl kui koolis, teised väärtustavad enam põnevaid kogemusi ning elevust, mida toovad kaasa rohked valikud teekonnal.

Nii ühel kui teisel viisil liikudes tuleb ette olukordi, kus vajame spetsialisti abi olukorra analüüsimisel ja valikute tegemisel. Elanikkonna vananemisest ja tööea pikenemisest on räägitud palju. Samuti kuuleme iga päev ametite ja töökohtade muutustest, tulevikuoskustest ning võtmepädevustest. Tööd ja ametid on aja jooksul järjepidevalt arenenud. Kui täiskasvanuna mõtleme oma esimese töökoha peale ning milliseid teadmisi ja oskusi vaja läks, siis näeme, et muutunud on palju. Kiiretest muutustest on saanud meie igapäevaelu osa. Aina muutuvas ja võimalusrohkes maailmas on järjest olulisem roll just karjääriteenustel.

Muutuste keerises ja ametite paljususes on noortel valikute tegemine üha raskem. Kuidas infokülluses ja valikute paljususes orienteeruda? Milline on mulle sobiv amet? Mis saab, kui valin valesti? Kas on üldse õigeid ja valesid valikuid?

Ühte kindlat vastust nendele küsimustele ei ole. Valikute tegemist toetab see, kui hästi ma ennast tunnen, samuti teadlikkus karjääri kujundamise pädevustest, õppimisvõimalustest ning tööturu arengusuundadest. Võimaluste kaalumisel ja analüüsimisel on hea kasutada karjäärispetsialisti abi.

Õpilane, aga ka täiskasvanu saab karjääri kujundamisega seotud küsimustele vastuseid otsida lisaks oma koolile ja pereringile ka töötukassa karjäärikeskuses. Karjäärikeskused asuvad igas töötukassa maakondlikus osakonnas ning on kõigile avatud. Seal aidatakse leida vastuseid oma hariduse, tööturu ja elukutsetega seotud küsimustele, juhendatakse töö- ja õppimisvõimaluste otsingut ning kandideerimisdokumentide koostamist. Samuti on võimalik osaleda temaatilistes töötubades. Karjäärikeskusesse võivad selle lahtioleku aegadel pöörduda kõik soovijad ka eelnevalt aega kokku leppimata.

Karjäärispetsialistiga saab endale olulisi küsimusi arutada silmast silma vestlusel, mille tulemusena suureneb oskus paremini analüüsida iseennast, oma huvisid, eeldusi ja vajadusi, leida sobivaid võimalusi hariduses ning tööturul. Nõustamise toel suureneb teadlikkus püstitada karjäärieesmärke ning kavandada tegevusi nende saavutamiseks. Karjäärispetsialistiga arutamiseks ei pea alati kohale tulema, saab vestelda ka Skype’i, e-kirja või telefoni teel.

Lisaks üks ühele vestlustele korraldavad karjäärispetsialistid töötube, infoloenguid ja grupinõustamisi koolides või karjäärikeskustes, kus on võimalik koos klassi või grupiga oma karjääriküsimusi arutada või õppida oma karjääri edukamalt ning läbimõeldult juhtima.

Karjäärispetsialistid kasutavad oma töös mitmesuguseid meetodeid: vestlus, loovharjutused, grupitööd, simulatsioonid ning vajaduse korral ka testid. Karjäärispetsialist on objektiivne – ta ei anna hinnanguid, ei väljenda vestlusel oma hoiakuid, eelarvamusi ja maailmavaatelisi tõekspidamisi, vaid lähtub kogu nõustamise vältel nõustatava soovidest ja vajadustest.

Karjäärispetsialistiga silmast silma kohtumiseks tuleb üldjuhul eelnevalt aeg kokku leppida, nõustamisele saab registreeruda töötukassa kodulehel. Õpetaja saab kutsuda karjäärispetsialisti kooli – töötoa kujundame koos vastavalt konkreetse klassi vajadustele.

Töötukassa karjääriteenused on kõikidele tasuta.

Töötukassa karjääriteenustest saab rohkem lugeda töötukassa kodulehelt ja minukarjäär.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!