Lugemisühing ootab aabitsakonverentsile

18. märts 2014 - Kommenteeri artiklit

Eesti Lugemisühing ootab 9. mail Tartusse konverentsile „Alustame aabitsaga” kõiki õpetajaid, üliõpilasi, vanemaid ja vanavanemaid.  Konverents võtab vaatuse alla lugemisoskuse arendamise, lugemishuvi tekitamise ja koostöö peredega ning tutvustab uusi aabitsaid, mida on nii värskelt ilmunud kui ka ilmumas. Registreeruda saab 15. aprillini.

„Eesti Lugemisühingu üks tegevuseesmärkidest on laste lugemisoskuse arendamine ja lugemishuvi ergutamine. Raamatute lugemine saab olla huvitav siis, kui elementaarne lugemisoskus on piisavalt heal tasemel. Samuti loob hea lugemisoskus baasi toimetulekuks koolis. Lugemisoskuse kujundamise üheks abivahendiks on ikka peetud aabitsat. Selle koostamisel on autorid eeldatavasti lähtunud lugemisoskuse kujunemise teoreetilistest alustest ning metoodilistest soovitustest, mis annab ka õpetajatele ning lapsevanematele kindluse, et kõige otstarbekam on toimida aabitsas kirjeldatud viisil ja see viib parima tulemuseni,” seisab lugemisühingu teates.

„Viimastel aastatel on Eestis ilmunud rohkesti aabitsaid ja kohe-kohe on neid veelgi ilmumas. Et selles rikkalikus materjalis edukalt orienteeruda ja konkreetsete laste vajadusi arvestades kõige sobilikum välja valida, tuleb valikut tunda. Valida ei saa (või osutub valik juhuslikuks), kui valikuks pakutavat ei tunta.”

Aabitsakonverents korraldatakse selleks, et saada ülevaadet missuguseid lugema õppimise raamatuid 2014. aasta kevadel pakutakse, mille poolest need erinevad, missuguseid materjale peale aabitsate veel kasutada saaks ning kuidas laste lugema õppimise ja lugemishuvi hoidmise protsessi kaasata lapsevanemaid

Konverentsi kavas on ettekanded: „Digiajastu ja uus kirjaoskus – mida võidame ja mida kaotame?” (Kristi Vinter – Tallinna ülikooli kasvatusteaduste instituudi direktor), „Kuidas nõustada lapsevanemaid laste lugemaõppimise teel?” (Maili Liinev – MTÜ Hooling koolitaja ja eripedagoog-lugemisnõustaja; Eesti Lugemisühingu koolitusjuht) ning „Aabitsate keerukus – keeleline analüüs ja õpetajate hinnangud” (Merike Rand, Ruth Vaik-Luga, Mare Müürsepp). Toimuvad töötoad aabitsakirjutamise, lugude jutustamise ja lugemispesa teemal, avatud on aabitsate näitus ning osta saab raamatuid.

Koostöös Tartu ülikooli haridusteaduste instituudiga korraldatav konverents ,,Alustame aabitsaga” leiab aset TÜ õppehoones Näituse 2.

Registreerimine kestab 15. aprillini aadressil aabitsakonverents@gmail.com

Lisainfo ja päevakava leiab veebilehelt: www.lugemisyhing.ee

Osalustasu lugemisühingu liikmetele 6 eurot, teistele osalejatele 9 eurot.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!