Laste lemmikkirjanik on Ilmar Tomusk

11. apr. 2014 Mari Klein - Kommenteeri artiklit

Tallinna raamatumessil kuulutati välja tänavune Nukitsa preemia laureaat. Konkursi võitjaks kuulutati Ilmar Tomusk, kelle kriminalistide sari kogus ligi 900 häält. Kokku osales 117 kirjanikku ning hääletas üle 8000 lapse.

Palju õnne, Ilmar Tomusk. Kas preemia tuli üllatusena?

Preemia tuli tõesti üllatusena. Nagu meie lastekirjanduse uurijad on öelnud, on lastekirjanduses praegu väga head ajad ja häid lastekirjanikke on palju. Ma ise arvasin, et võidab Kristiina Kass, kes on laste suur lemmik. Loen ka ise tema raamatuid hea meelega.

Kelle ise valinud oleksite?

Mulle meeldis väga Kadri Hinrikuse „Et head haldjad sind hoiaksid”, aga ka Keräneni „Professor Must”. Häid lasteraamatuid oli palju ja neist kõige parema väljavalimine oleks olnud väga raske ülesanne. Mina poleks sellega hakkama saanud.

Miks Nukitsa konkurssi tarvis on ja mida see näitab?

Nukitsa konkurss on kõige suurem ja kaalukam lastekirjanduse konkurss. Sellesse on kaasatud kõik, kes lastele kirjutavad, ja kõik, kes lasteraamatutega tegelevad, alates raamatukogudest ja õpetajatest kuni lapsevanemate ja lasteni välja. See näitab, et lugemine on tähtis ja tore ning paljud lapsed on tänu sellele rohkem lugema hakanud. Ja kõige tähtsam selle juures on, et parimad raamatud valivad välja lapsed. Vahest ei ole paslik eri „preemiaid” kõrvutada, kuid mina pean Nukitsa võitu kultuurkapitali lastekirjanduse aastapreemiast olulisemaks.

Mitu raamatut teil ilmunud on, mida neist ise tähtsaimaks peate ning mis  teie sulest peagi ilmumas on?

Raamatuid on mul kokku ilmunud 18, neist 12 on lasteraamatud. Ma ei oska öelda, milline mu lasteraamatuist on tähtsaim, kuid mulle endale meeldib kõige rohkem 2010. aastal ilmunud pereraamat „Pöörane puhkus Parakatkus”. Seal on palju seda, mida oma pere ja lastega oleme läbi elanud, ja minu arust on see üks üpris lõbus lugu.

Sügisel peaks ilmuma väikeste kriminalistide Kribu ja Krabu uus seiklus, veel peaks selle aastanumbri sees lugejateni jõudma raamat, mis annab vastused inimkonda aastatuhandeid vaevanud küsimustele: kust tulevad päkapikud ja mida nad suvel teevad? Kui kriminalistide sari on mõeldud juba pisut suuremale lugejale, siis päkapikuraamat neile, kes veel koolis ei käi ning kelle usku päkapikkudesse pole teadusliku maailmavaate õpetamisega ära rikutud.

Miks te kirjutate lasteraamatuid?

Sellel on mitu põhjust, millest mõne selgitamine võtaks väga kaua aega. Kuid lühidalt öeldes arvan ma, et tunnen lapsi, ma tean, millised nad on ja millised nad tahaksid olla. Oma raamatutega tahan ma lastele öelda, kui tähtsad inimesed nad tegelikult on. Raamatut lugedes peab laps saama sealt midagi positiivset, see peab andma talle usku endasse. Pealegi soovin ma, et lastel oleks rohkem põnevaid raamatuid, mida lugeda. Ja arvan, et mul on juba piisavalt elukogemust, et lastele kirjutada. Selliselt, et ka täiskasvanud võiksid sealt üht-teist leida.

Mis on eesti lastekirjanduse head ja vead?

Hea on, et meil on väga hea, rikas ja elav lastekirjandus, veelgi parem oleks, kui lapsi oleks palju rohkem, sest siis oleks kirjanikel veelgi rohkem põhjust kirjutada.

Parim illustraator on Heiki Ernits

Lasteraamatute puhul ei ole tekstist sugugi vähem olulised pildid. Nii mõnigi kord võib lausa öelda, et ilma pildita polekski raamatut. Nii valiti lisaks parimale kirjutajale ka parim illustraator, kelleks kuulutati saja kunstniku seast ülekaalukalt Heiki Ernits.

Ernits ei võitnud „Lotte ja kuukivi saladuse” (tekst Janno Põldma) eest mitte ainult esikohta, vaid „Õpetaja Kusti kummitab” (tekst Kristiina Kass) eest ka teise koha, kogudes lastelt kummagi teose illustreerimise eest üle 500 hääle. Kolmanda koha pälvis enam kui 400 häälega Hillar Mets Ilmar Tomuski „Kriminalistide” sarja piltide eest.

Võitjad saavad auhinnaks Nukitsa pronkskuju ning kultuurkapitali toel ka rahapreemia.

Nukitsa konkurss toimus juba 12. korda. Üle kahe aasta toimuvat konkurssi, kus lapsed hindavad vahepeal ilmunud kodumaiseid lasteraamatuid, korraldab Eesti lastekirjanduse keskus, kelle kodulehelt www.elk.ee leiab ka ohtralt lisainfot konkursi tulemuste kohta.

Parimad kirjanikud

 • I koht (Nukitsa konkursi võitja) Ilmar Tomusk – „Kriminalistide” sari: „Kolmanda A kriminalistid”, „Kriminaalsed viineripirukad. Neljanda A kriminalistid” ja „Kriminaalne koolipapa. Viienda A kriminalistid” (Tammerraamat, 2012−2013) – 886 häält
 • II koht Kristiina Kass – „Õpetaja Kusti kummitab ja teisi jutte” (Tänapäev, 2012) – 502 häält
 • III koht Janno Põldma – „Lotte ja kuukivi saladus” (Eesti Joonisfilm, 2013) – 355 häält

Parimad kunstnikud

 • I koht (Nukitsa konkursi võitja) Heiki Ernits – pildid Janno Põldma raamatule „Lotte ja kuukivi saladus” (Eesti Joonisfilm, 2013) – 509 häält
 • II koht Heiki Ernits – pildid Kristiina Kassi raamatule „Õpetaja Kusti kummitab ja teisi jutte” (Tänapäev, 2012) – 508 häält
 • III koht Hillar Mets – pildid Ilmar Tomuski „Kriminalistide” sarjale: „Kolmanda A kriminalistid”, „Kriminaalsed viineripirukad. Neljanda A kriminalistid” ja „Kriminaalne ­koolipapa. Viienda A kriminalistid” (Tammerraamat, 2012−2013) – 426 häält
 • Nukitsa konkursi tänavused laureaadid Kristiina Kass, Heiki Ernits, Hillar Mets ja Ilmar Tomusk koos nukuteatri tegelastega konkursi auhinnagalal rahvusraamatukogus. fotod: teet malsroos / rahvusraamatukogu

  Nukitsa konkursi tänavused laureaadid Kristiina Kass, Heiki Ernits, Hillar Mets ja Ilmar Tomusk koos
  nukuteatri tegelastega konkursi auhinnagalal rahvusraamatukogus. Fotod: Teet Malsroos / rahvusraamatukogu


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!