Eesti keele põhisõnastik on veebis kõigile kättesaadav

7. nov. 2014 Jelena Kallas Eesti Keele Instituudi projektijuht - 1 Kommentaar

Eesti Keele Ins­ti­tuudi kodulehel www.eki.ee/dict/psv on avalikult kättesaadav keeleõppijale mõeldud elektrooniline „Eesti keele põhisõnavara sõnastik”, mis sisaldab 5000 eesti keele olulisemat sõna ning ilmus paberkujul märtsis.

Sõnastik on keeleõppijate seas väga populaarne ja esimene trükk on juba läbi müüdud. Koos veebiversiooniga ilmub ka pabersõnastiku teine, täiendatud ja parandatud trükk. Sõnastik on mõeldud algajale ja edasijõudnud keeleõppijale, eeskätt A2- ja B1-keeleoskustaset silmas pidades.

Veebiversioon sisaldab palju uuenduslikku: võimalik on vaadata sõnade kõiki vorme ja kuulata hääldust. Sõnade põhivormid on sisse loetud, et pakkuda õppijale õiget eestikeelset hääldust, näitelauseid võib aga kuulata Eesti Keele Instituudis loodud kõnesüntesaatori abiga, kus valida saab mees- ja naishääle vahel. Seletuses või näitelauses võõra sõna peale sattudes saab kasutaja sellele klikkides mugavalt tähenduse järele vaadata. Kui otsitavat sõna põhisõnavara sõnastikust ei leita, suunatakse kasutaja teiste Eesti Keele Instituudi sõnastike juurde.

Sõnastikus on palju pilte ja pildilehti, mis aitavad keeleõppijal sõnu paremini mõista ning oma sõnavara laiendada.  Veebis on kättesaadavad ka pabersõnastiku õppelehed, kust saab abi CV ja avalduse, kuupäevade, kellaaegade, lühendite ja arvude kirjutamisel. Lisaks saab uurida eesti keele grammatika tabeleid ning maade ja rahvaste loetelu.

Veebisõnastiku lehel saab sõnastiku kasutaja mängida ka sõnade äraarvamismängu, mis teeb keeleõppimise põnevamaks.


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Eesti keele põhisõnastik on veebis kõigile kättesaadav”

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!